Домашни усукани банички

Източник Ваня Георгиева, gotvach.bg
Продукти:
прясно мляко – 500 мл.
кисело мляко – 3 с.л.
яйца – 2 бр. (1 жълтък за намазване)
мая – 1 кубче
захар – 1 1/2 с.л.
сол – 1 с.л.
олио – 3 с.л.
брашно – 1100 гр.
мас – 1 ч.ч. за намазване
краве сирене – 300 гр.
Приготвяне:
От изброените продукти замесете меко и еластично тесто. Покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса. Когато удвои обема си, разделете на малки топки.
Всяка топка тесто разточете на тънка кора (почти прозрачна). Намазва се обилно с мас или олио, ако предпочитате олиото пред свинската мас.
Натрошавате сиренето и рехаво завивате на руло, усуквате фитила в двете посоки.
Слагате хартия за печене на тавите и свивате фитила на две.
Така разточвате всички топки тесто.
Оставяте да втасат около 30 минути домашните банички, мажете с жълтъка и печете в загрята фурна на 170°C.
Разрежете и поднесете невероятно вкусни домашни усукани банички с айрянче.
Добър апетит!
Още по темата: