Домашни усукани банички

Домашни усукани банички.

Източник Ваня Георгиева, gotvach.bg

Продукти:
прясно мляко – 500 мл.
кисело мляко – 3 с.л.
яйца – 2 бр. (1 жълтък за намазване)
мая – 1 кубче
захар – 1 1/2 с.л.
сол – 1 с.л.
олио – 3 с.л.
брашно – 1100 гр.
мас – 1 ч.ч. за намазване
краве сирене – 300 гр.

Приготвяне:
От изброените продукти замесете меко и еластично тесто. Покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса. Когато удвои обема си, разделете на малки топки.

Всяка топка тесто разточете на тънка кора (почти прозрачна). Намазва се обилно с мас или олио, ако предпочитате олиото пред свинската мас.

Натрошавате сиренето и рехаво завивате на руло, усуквате фитила в двете посоки.

Слагате хартия за печене на тавите и свивате фитила на две.

Така разточвате всички топки тесто.

Оставяте да втасат около 30 минути домашните банички, мажете с жълтъка и печете в загрята фурна на 170°C.

Разрежете и поднесете невероятно вкусни домашни усукани банички с айрянче.

Добър апетит!

Още по темата:

Мини рогчета със сирене и мас