Спелта с лапад

Снимка: supichka.com
Първата стъпка от рецептата за спелта с лапад е с подготовката на спелтата. Спелтата представлява древен сорт пшеница с прекрасни вкусови качества и висока хранителна стойност. Като всяка друга пшеница, която използваме за готвене и спелтата е добре да бъде накисната предварително преди термична обработка. Затова накиснете спелтата в студена вода за една нощ.
Измийте и почистете лука и лапада. Отстранете жилката в средата на листата лапад и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно и лука. В голям тиган или тенджера загрейте олиото и изсипете в него нарязаните лук и лапад, добавете и ½ чаена чаша вода. След като зеленчуците се задушат и намалят обема си, добавете и спелтата, както и ½ чаена лъжица сол. Добавяте още около ½ чаена чаша вода и варите още около 10-15 минути, до пълно сваряване на спелтата. Може да допълните ястието с лъжица кисело мляко.
Добър апетит!
Източник: supichka.com
Вижте още: