Спелта с лапад

спелта с лапад

Снимка: supichka.com

Необходими продукти: 
спелта – 1 чаена чаша
лапад – 400 грама
пресен лук – 1 връзка
джоджен – 1 чаена лъжица
червен пипер – 1/2 чаена лъжица
олио – 4 супени лъжици
Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за спелта с лапад е с подготовката на спелтата. Спелтата представлява древен сорт пшеница с прекрасни вкусови качества и висока хранителна стойност. Като всяка друга пшеница, която използваме за готвене и спелтата е добре да бъде накисната предварително преди термична обработка. Затова накиснете спелтата в студена вода за една нощ.

Измийте и почистете лука и лапада. Отстранете жилката в средата на листата лапад и ги нарежете на ситно. Нарежете на ситно и лука. В голям тиган или тенджера загрейте олиото и изсипете в него нарязаните лук и лапад, добавете и ½ чаена чаша вода. След като зеленчуците се задушат и намалят обема си, добавете и спелтата, както и ½ чаена лъжица сол. Добавяте още около ½ чаена чаша вода и варите още около 10-15 минути, до пълно сваряване на спелтата. Може да допълните ястието с лъжица кисело мляко.

Добър апетит!

Източник: supichka.com

Вижте още:

Пица с блат от яйца и хуск