Пролетна рецепта за баница с лапад

баница с лапад

снимка: supichka.com

Продукти:
точени кори – 500 грама
лапад – 400 грама
пресен лук – 1/2 връзка
ориз – 1 кафена чаша
сирене – 1 чаена чаша, натрошено
яйца – 4 броя
кисело мляко – 2 чаени чаши
олио – 1/2 чаена чаша
краве масло – 4 супени лъжици
джоджен – 1/2 чаена лъжица
сода за хляб – 1 чаена лъжица
Приготвяне:

Първата стъпка от пролетната рецепта за баница с лапад, сирене и яйца е подготовката на плънката. Измивате добре лапада, почиствате всеки лист, като изрязвате жилката в средата, след което го нарязвате на ситно. Почиствате и нарязвате на стино и пресния лук. В дълбок тиган или тенджера сгорещявате олиото, след което изсипвате в него измития ориз, както и нарязаните лук и лапад, а също така и джоджена.

При непрекъснато разбъркване за около 5-10 минути, задушавате съставките докато лападът се сготви, а сместа остане на мазнина. След като сместа е поизстинала, добавяте към нея разбити три от яйцата, както и една чаена чаша кисело мляко, в която сте разбъркали содата за хляб. Добавете и натрошеното сирене и разбъркайте. Така всички съставки за плънката вече са на едно място и остава само да разбъркате добре.

Намазвате тава с част от кравето масло. Отваряте пакета кори. В единия край на кората разпределяте 1-2 супени лъжици от плънката и навивате на руло, което поставяте в тавата, като редите рулцата от стените на тавата към вътрешността ѝ. Повтаряте процедурата, докато корите и плънката свършат. Намазвате баницата с останалото краве масло. Разбивате останалото яйце, заедно с киселото мляко и ½ чаена чаша вода и залейте баницата с тази смес. Печете пролетната баница с лопуш в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути, след което намалете фурната и печете на 170 за още 10 минути, или докато баницата е напълно изпечена.

supichka.com

Прочетете още:

Кюфтета по чирпански