Ризото с аспержи и лимон

Ризото с аспержи и лимон

снимка: supichka.com

Необходими съставки:

ориз – 1 чаена чаша (най-добре сорт арборио)
аспержи – 7 броя
краве масло – 60 грама
лук – 1 брой
чесън – 3 скилидки
бульон – 800 мл (най-добре домашен пилешки)
бяло вино – 1 чаена чаша
лимон – 1 брой
пармезан – 30 грама (настърган)
мента – 20 листа

Рецептата:

Когато аспержите се появят по пазарите и на рафтовете в магазините, знаем че пролетта вече е тук. Макар аспержите да са нещо ново за българското меню, те си пробиват път сред любимите пролетни зелени зеленчуци и се нареждат до спанака, лапада, пресния лук и пресния чесън, за да направят пролетното меню още по-зелено и пълно с витамини. Но как да приготвим аспержи? Какви са рецептите с аспержи? Идеите са много, но са все още нови за нас. Рецептата за ризото с аспержи и лимон е една изключително свежа рецепта, не само заради страхотни аспержи, а и заради лимона. Ризотото с аспержи и лимон е освен много вкусно и много ефектно, ястие достойно за празнична трапеза, а също достойно и за посрещане на гости.

Първата стъпка от рецептата за ризото с аспержи и лимон е подготовката на продуктите. Лука и чесъна почиствате и нарязвате на ситно. Аспержите също следва да бъдат подготвени. Изрежете началото на стъблото им на около 2 см от началото им, след което с помощта на белачка за картофи обелете леко стъблата, защото съдържат много целулоза и са доста влакнести дори и след термична обработка. Нарежете аспержите на ситно.

В тиган сгорещете ½ от кравето масло и добавете към него нарязаните лук и чесън. Разбъркайте добре, след което добавете и ориза. Посолете с около 1 чаена лъжица сол и около ½ чаена чаша от бульона. На умерен, но не силен огън разбърквайте ориза непрекъснато. Добавете част от виното, а след като оризът абсорбира течността, отново добавете бульон и отново вино, докато течностите свършат. Имайте предвид, че е най-добре да използва домашен бульон от сварено от вас пиле, или пък зеленчуци. Оризът не трябва да се разварява, а да остане леко твърд в сърцевината на всяко зрънце.

Добавете аспержите в още врящото ризото. Добавете и настърганата кора от лимона, както и сока му. След като добавите и останалото краве масло разбъркайте добре. Преди сервиране поръсете ризотото с аспержи с настърган пармезан и няколко листа мента.

Добър апетит!

supichka.com

Прочетете още:

Шоколадов пудинг с чия