Пълнен заек в гювеч с гъби и бяло вино

Пълнен заек в гювеч с гъби и бяло вино.

Източник Ясмина Атанасова, gotvach.bg

Продукти:
заек – 1,2 кг
гъби – 200 – 300 гр.
моркови – 2 бр.
картофи – 4 бр. средни
пресен лук – 1 вр.
лук – 2 бр. средно големи
чесън – 7 – 8 скилидки
бяло вино – 1 ч.ч.
масло – 100 – 150 гр.
червен пипер – на вкус
сол – на вкус
черен пипер – на вкус, смлян
черен пипер – 3 – 4 бр. зърна
брашно – 1 с.л.
универсална подправка – 1 ч.л.
дафинов лист – 1 бр.
чубрица – 1 ч.л.
магданоз – 1 ч.л.

Приготвяне:
Отделяме дреболиите на заека, измиваме ги и ги нарязваме на дребно. Измиваме заека и го подсушаваме добре. Обелваме чесъна и шпиковаме заека, като правим прорези в него и в тях пъхаме скилидките чесън.

Правим си смес от брашното, червения пипер, универсалната подправка, солта и черния пипер и с нея намазваме заека от всички страни. След това запържваме дреболиите с обеления и нарязан на дребно лук, зърната черен пипер, дафиновия лист и солта.

След като приключим с термичната обработка премахваме зърната черен пипер и дафиновия лист. Добавяме чубрица и магданоз и разбъркваме. С получената плънка напълваме заека и го зашиваме.

Намасляваме гювеча и слагаме в него нарязаните пресен лук, картофи, гъби и моркови. Овкусяваме ги със сол, черен пипер, червен пипер и малко универсална подправка. Поставяме заека в гювеча върху зеленчуците и гъбите и наливаме една чаена чаша бяло вино. Слагаме отгоре масло и похлупваме.

Печем зайчето 2 часа и 30 минути на 180 градуса после махаме капака и запичаме до коричка. Накрая сервираме с чаша студено бяло вино.

Голяма вкусотия, която събира цялото семейство около масата!

Прочетете още:

Рецепта на деня: Заек със зеленчуци (от тефтерчето на баба)