Кюфтета с бял сос

Снимка: supichka.com
Първата стъпка от рецептата за кюфтета с бял сос е подготовката на бульона и каймата. Измивате и почиствате една глава лук, един морков, целината и ги слагате да врат в 1 500 мл вода. Добавяте 1 чаена лъжица сол, сока на половин лимон и кравето масло. Варените до пълно сваряване на зеленчуците. Междувременно омесвате каймата. Може да използвате каквато кайма каквато имате под ръка, или каквато предпочитате.
В голяма купа слагате каймата, добавяте 1 чаена лъжица сол, черния и червения пипер, настърганата на ситно ренде глава лук, както и измития ориз, след което омесвате, така че да се разпределят всички съставки равномерно. Ако не харесвате ориз в кюфтенцата, то може да го пропуснете. Оформяте кюфтета, които овалвате в брашното. Отстранявате зеленчуците от бульона, връщате го на котлона да заври на слаб огън и пускате кюфтетата в него. Варите до пълно сваряване на кюфтенцата, докато оризът в тях се свари и прецеждате.
Разбивате брашното, заедно с яйцата до получаване на хомогенна смес. Към нея добавяте киселото мляко и разбивате до получаване на гладка консистенция. Към сместа добавяте около 1 литър от бульона, в който са врели кюфтетата и разбърквате много добре, след което връщате отново на котлона, за да заври соса, като разбърквате непрекъснато, за да се получи гладък сос и да се сгъсти. Заливате кюфтетата със соса. Последният елемент от рецептата е приготвянето на запръжката. Съгласно оригиналната рецептата в мазнината запържвате почистения и настърган морков за около минута и поливате с оцветената мазнина полятите със сос кюфтенца. Запръжката може да получите и като запържите червен пипер в предвиденото количество мазнина.
Добър апетит!
Източник: supichka.com
Вижте още: