Пита с домати, сирене и босилек

пита

Снимка: MateKitchen

Необходими продукти:
За тестото

кисело мляко – 230 гр

брашно – 280 гр

сода бикарбонат – 1 ч.л.

За пълнежа

сирене – 200 гр

готварска сметана – 200 мл

пармезан – 40 гр

сос песто – 40 гр

кедрови ядки – 30 гр

домати – 4 броя

чесън – 2 скилидки

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: 

В купа изсипете киселото мляко и в него угасете содата. Прибавете брашното на порции и месете докато се получи меко тесто.

Доомесете го върху работния плот, след което го разточете на кръгла кора, съобразена с размера на тавата.

За пълнежа

В купа сложете натрошеното сирене, накълцания чесън, солта и сметаната. Пасирайте до гладка смес.

Обелете доматите и ги нарежете на колелца.

Прехвърлете разточената кора в правоъгълна тава. Разнесете от сместа от сирене и сметана равномерно, като оставите около 3 см борд.

Отгоре подредете доматите и прегънете борда, така че да ги покрива леко.

Посолете, поръсете с кедрови ядки, с черен пипер и пармезан и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до тъмнокафяв загар на тестото (25-30 минути). Извадете, гарнирайте с песто и босилек и поднесете.

Добър апетит!

Източник: MateKitchen

Вижте още:

Шоколадов пудинг с чия