Минен ловец „Цибър“, фрегатата „Смели“ и корветата „Бодри“ от ВМС продължават участието си в международни военноморски учения

ВАРНА новини лого

Снимка: Mod.bg.

Минен ловец „Цибър” от Флотилия бойни и спомагателни кораби се присъедини към състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2), съобщиха от Министерството на отбраната.

По време на прехода през Босфорския проток до пристанище Тузла, Република Турция, корабите от състава на групата отработиха сериали по тактическо маневриране и комуникационни учения. В пристанище Тузла командирите на корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО проведоха работни срещи при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Екипажът на минен ловец „Цибър” проведе на борда на кораба самостоятелна тренировка за действия при възникнал пожар, както и за медицинска евакуация на пострадал. В понеделник, 22 март, визитата на Втората постоянна противоминна група на НАТО в пристанище Тузла завършва и корабите от нейния състав ще поемат курс към пристанище Патра, Република Гърция. Те ще участват в противоминното учение на ВМС на Република Гърция „Ariadne – 2021“.

В пристанище Констанца, Румъния, фрегатата „Смели” и корветата „Бодри” продължават участието си в учението на ВМС на Румъния „Sea Shield – 2021“. Бреговата фаза на учението с международно участие приключи и от днес корабите ще изпълняват задачи на море. Част от тях са: провеждане на кораби през предварително протрален канал, тактическо маневриране, ескорт на кораб, действия за отразяване атаките на въздушен противник, симулирани противоподводни учения, проверка на подозрителен кораб, отразяване на атаките на ракетни катери.

Фрегатата „Смели“ като представител на българските ВМС във Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) ще проведе артилерийска стрелба по морска цел.

На 26 март участниците в „Sea Shield – 2021″ ще се завърнат в пристанище Констанца за работна среща и разбор на учението. На 27 март корветата „Бодри” ще отплава към Пункта за базиране във Варна, а фрегатата „Смели” ще продължи участието си във Втората постоянна военноморска група на НАТО с плаване към пристанище Самсун, Република Турция.