ВСС иска да отвори съдилищата за всички видове дела след 13 май

ВАРНА новини лого

Висшият съдебен съвет иска да отвори съдилищата за всички видове дела след 13 май. Условието обаче е да се спазват строги мерки срещу разпространението на COVID-19. Това е предварителната нагласа, но окончателното решение се очаква утре, съобщи Nova.

Предложенията за безопасност са пред съдиите да има плексигласови прегради, когато се провеждат открити съдебни заседания; посетителите да бъдат оборудвани с ръкавици, маски, шлемове, дезинфектанти, както и в съдебните зали да се допускат само хора, свързани с конкретното дело.

Към момента делата се гледат по Skype. От четвъртък съдиите ще са зад плексигласови прегради в съдебната зала, а прокурори, адвокати и подсъдими ще са с предпазни средства.  Първият съд у нас, който въведе крути мерки срещу COVID-19, е Върховният административен съд.

„Има големи проблеми, ако говорим специално за София, защото се оказа, че в такива важни съдилища като специализирания съд няма нито една зала с прозорци. Наказателното отделение на Софийския районен съд – също“, заяви адвокатът Людмил Рангелов.

ВСС ще предложи на шефовете на съдилищата всяка сграда да има отделни вход и изход, като движението в кулоарите да е еднопосочно. Предвижда се началният час на делата да бъде разреден, така че да няма струпване на хора пред съдебните зала.  Климатикът пък ще се замени с озонов генератор.

Въпреки че таблото на Софийския градски съд е празно, от началото на извънредното положение магистратите са разгледали над 160 дела онлайн.

Зам.-шефът на Софийския градски съд Руси Алексиев иска онлайн правосъдието да продължи. Според него съдилищата трябва да отворят врати не изведнъж, а поетапно.

„Ако подсъдимото лице е задържано под стража, то ще се появява на екрана от следствения арест. Адвокатът му може да бъде в своята кантора. Прокурорът може да присъства в съдебната зала, ако желае, но няма пречка и той да участва дистанционно в своя кабинет“, коментира той.

„Малко или много, по-скоро много, видеоконферетната връзка няма нищо общо с непосредствения разпит. Боя се, че всичко това ще отиде по сметката на истината“, посочва Людмил Рангелов.

Засега известни случаи на заразени с коронавирус има само в Софийския районен и Върховния административен съд.