Задържаха хирург за детска порнография

ВАРНА новини лого

Лекар от Многопрофилната болница в Добрич е бил задържан тази сутрин при акция на ГДБОП. Д-р Артур Полшиков, руски гражданин, е арестуван по подозрения за притежание на порнография. Той е изведен с белезници от дома му.

По непотвърдена информация там са открити порнофайлове с участието на деца.  Твърди се, че освен на домашния му компютър, той е свалял детско порно и на служебния в болницата.

Д-р Артур Полшиков, който е роден през 1968 г. е руски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ у нас. Завършил е медицина в Тверската медицинска академия в Руската федерация. Работил е като детски хирург в Кашинската централна районна болница и като ортопед-травматолог за Тверската детска областна болница.

Живее у нас от 1997 г. Работил е в Спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ Плевен, в районната болница в Павликени. В Многопрофилната болница в Добрич е назначен като специализант в хирургичното отделение през 2016 г., давал е дежурства и в Спешното отделение на здравното заведение, катто и в ЦСМП.

„Аз съм потресен. Преди 10 минути ми изпратиха материала по Вайбър и още не мога да повярвам“, коментара шефът на Спешното д-р Калоян Куртев.

„Специализант е в отделението от 3 години и половина. Не съм запознат с личния му живот“, бяха думите на Началника на отделението по хирургия д-р Попов.

„Не съм изненадан от нищо, което се случва в този град. Разбира се, не съм очаквал арест, не познавам личния му живот. Д-р Полшиков е специализант при нас от 1 декември 2016 г. Лекарите, които работят с него, казват, че е добър асистент и добър специалист“, заяви директорът на болницата д-р Светозар Байчев.

Престъпната дейност на хирурга е била установена от отдел „Киберпрестъпност“ в ГД БОП, след като е засечен IP-адрес, от който се теглят и разпространяват файлове, представляващи сексуална експлоатация на деца, някои от които на видима възраст под 14 години. IP-адресът се оказва на отделение в добричка болница. По работните графици в отделението, списък на лицата с достъп до Wi-Fi-мрежата на болничното отделение.

Престъплението е извършвано в периода от 2 октомври 2019 г. до 29 февруари т.г. чрез интернет, като лекарят използвал електронна система, чрез която разпространил порнографски материали с размер над 16 терабайта. При претърсване в дома му и в служебния му кабинет в добричката болница са иззети 3 лаптопа. На тях разследващите са установили 1,21 терабайта изтеглени порнографски материали и разпространени над 16 терабайта.

Лекарят, който е с двойно гражданство, е от девет години в България. Районната прокуратура в Добрич му е наложила забрана да напуска страната и му е наложила парична гаранция в размер на 1000 лв.

dir.bg/Снимка: БНР