Варна почете 135 г. от Съединението (СНИМКИ)

Варна отбеляза 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Варна отбеляза 135 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Венци и цветя бяха положени пред паметната плоча на княз Александър Батенберг върху сградата на старата поща. Почит към родолюбивото дело отдадоха кметът на Варна Иван Портних, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на ОБС Тодор Балабанов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, Емил Радев – депутат в ЕП, генералният консул на Руската федерация Владимир Климанов, народни представители, представители на Областна администрация, граждани.

Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, по време на събитието бяха спазени всички изисквания на Министерството на здравеопазването.

На 6 септември 1885 г. Варна е градът, в който новината за Съединението е официално оповестена от княз Александър I Батенберг. Съобщението е направено пред огромно множество от балкона на тогавашната „Телеграфо-пощенска станция“, чиято сграда днес не съществува, но се е намирала между Държавния архив и зданието на Съдебната палата във Варна.

Текст и снимки live.varna.bg