Вирусолог: Няма данни за мутация на COVID-19 с по-тежко протичане или по-висока смъртност

маски

COVID-19 е нов вирус и ние наистина няма как да знаем какво ще се случва с него. С грипа сме от векове, имали сме много повече време да се адаптираме, докато с новия COVID-19 не е така. Това обясни в интервю за БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Според нея причините за високите стойности на заразата през последните дни са комплексни, но най-важната е, че всички вече се завърнали на работните си места, прекарваме голяма част от времето си в закрити помещения. През лятото и слънцето помага много със своите ултравиолетови лъчи, обясни вирусологът.

Коронавирусът показва по-голяма стабилност в сравнение с грипния вирус, два пъти по-ниско е нивото на мутиране. В момента няма мутация на вируса, за която да имаме данни, че е свързана с по-тежко протичане или по-висока смъртност, подчерта проф. Александрова.

По думите й, тежестта на клиничната картина зависи както от самия вирус така и от нас – хората, от нашата имунна система и генотип.

По въпроса дали трябва да има затягане на мерките, проф. Александрова препоръча те да се спазват, особено носенето на маски и спазването на физическа дистанция.

Нека се сетим, че медицинските специалисти – лекари, зъболекари, от десетилетия работят с маски часове наред, така че това не е толкова опасно, аргументира се вирусологът относно това дали честото носене на маски крие рискове за здравето.

От Tribune.bg