Нов симптом на COVID-19 с проява върху кожата

ВАРНА новини лого

iStock/Getty Images

„COVID пръсти“ е състояние на кожата, което според учените „оцветява“ пръстите на краката в червено, а след това – и в лилаво. Подпухналите пръсти могат да останат такива в продължение на месеци, съобщава ДЕ24, цитирана от Nova.

Учените подозират, че заболяването обикновено е леко, но се страхуват, че случаите, на които са били свидетели, са „само върха на айсберга“. Те казват, че симптомите обикновено се развиват в рамките на една до четири седмици от появата на вируса и са свързани с подуване или промяна на цвета на пръстите на краката. Има и случаи, при които възпалението е продължило повече от 150 дни.

Учените установиха, че приблизително всеки шести заразен е с „COVID пръсти” и се нуждае от болнично лечение.

Д-р Естер Фрийман, главен изследовател в Международния регистър по дерматология, обясни, че в повечето случаи състоянието изчезва само и е относително леко. Възстановяването отнема средно около 15 дни. 

„Мисля, че това повдига много въпроси относно вида възпаления, които предизвиква коронавирусът. Все още не знаем отговора. Кожата може да се разглежда като прозорец към останалата част от тялото“, казва специалистът.

Данните са предоставени от медици, лекуващи пациенти с кожни проблеми в десетки страни по света. Те ще бъдат представени тази седмица на конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Швейцария.