Как отбелязват Деня на Вси светии в Полша (СНИМКИ)

ВАРНА новини лого

Ежегодно на първи ноември Католическата църква отбелязва Деня на Вси светии. Противно на очакванията обаче празникът за почит към всички светци на западната църква няма почти нищо общо с обредността на Хелоуин.

Истината е, че Католическата църква променя датата, на която отбелязва този празник няколко пъти, докато накрая не е посочен 1 ноември. Хелоуин от своя страна се свързва с обредността на древните келти като 31 октомври е просто един от няколко празнични дни.

В една от най-силно католическите държави в Европа, каквато е Полша, въпросният празник на тиквения фенер не е припознат от повечето местни, а неговото практикуване се свежда да провеждане на Хелоуин парти вечери.

Вместо това в Деня на Вси светии поляците спазват друга древна традиция, разпространена в по-голямата част на Стария континент, а именно – посещението на гробища.

Важно е да се отбележи, че в Полша този ден е неработен. Подобно на безброй други празници, 1-ви ноември и още няколко названия, най-често използваните, от които са Dzień Zmarłych и Święto Zmarłych (Денят на мъртвите), които са се наложили по времето на Студената война.

Посещението на гробищата обикновено се прави вечер като на гроба се оставят запалена свещ и/или хризантеми. В миналия век се разпространява и традицията за палене на свещи пред символичен гроб. Идеята е почитта към предците да може да се изразява от всеки един гробищен парк без да се налагат дълги пътувания от една точка на страната до друга. Този сравнително нов обичай е запазен и се прилага с пълна сила.

Посещението на гробищата на тази дата обикновено се обвързва с религиозните представи на древните племенни общности, наречени от науката с общото название „славяни“. Според старите племенни вярвания през това време на годината душите на мъртвите могат да се завърнат в света на живите и да посетят своите семейства. За този случай ден или два преди празника хората изпичат специални малки хлебчета, наречени powałki или heretyczki, за да нахранят своите предци.

Друг разпространен обичай на този празник е поставянето на храна (предимно хляб, мед и грозде) върху гробовете. Някои предпочитат да предложат оставената храна на бездомни просяци или на свещеници, тъй като се смята, че те имат връзка с отвъдния свят.

Следващият ден също е от изключително значение за местните. За разлика от православната религия, католицизмът признава една единствена Задушница и тя винаги е на 2 ноември. От чисто обредна гледна точка този ден не се отличава съществено.

Важна обща черта между дните са множеството забрани – не може да се работи на полето, да се вършат важни домакински работи или да се тръгва на път.

Според полските вярвания, в навечерието на Задушница човек трябва да си ляга възможно най-рано, за да не отвлече вниманието на мъртвите от честването на техния празник. Нищо от трапезата не бива да се отсервира преди сутринта. Излизането навън и изнасянето на боклук или вода също са забранени.

Андрей Андреев

Снимки: Авторът

ФЕНЕРИ

ФЕНЕРИ

СВЕЩИ НА ГРОБИЩАТА

ПАЗАР НА ГРОБИЩЕ
На 1 ноември в големите гробищни комлекси се сформират своеобразни пазари, на които се предлагат свещи, цветя и храни.
СИМВОЛИЧНИ ГРОБОВЕ
Символични гробове в Лодз.