Пуснаха под гаранция хванат с 8 кила марихуана даскал по история

ВАРНА новини лого

Източник ПИК

Апелативният съд в Пловдив потвърди частично определението на Хасковския Окръжен съд, с което е променена мярката за неотклонение на П. П. от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 4000 лева, като отмени двуседмичния срок за внасяне на сумата. П. П. ще излезе от ареста, когато внесе паричната си гаранция.

Срещу него е повдигнато обвинение, че на  20 април т.г., се опитал да пренесе през българо-турската граница, в района на гранична пирамида в землището на село Маточина, в съучастие като съизвършител с А. Л., високорисково наркотично вещество в големи размери – марихуана с тегло 8,4 кг на стойност 50 400 лв.

Апелативният съд прецени, че от представените до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност П. П. към повдигнатото обвинение. Обвиняемият е арестуван на зелената граница между България и Турция в последния от почивните дни за Великденските празници в часовия интервал между 19 и 20 часа, почти по тъмно, в условията на въведено извънредно положение и мерки за социална изолация, които препоръчват ограничаване на пътуванията в страната. 

Съдът смята, че за близо осемте месеца, през които обвиняемият е задържан, силно е разколебана опасността П. П. да се укрие или да извърши престъпление. Този извод се основава на обстоятелствата, че той има постоянна трудова заетост като преподавател по история и география, има постоянен адрес, стабилно семейно положение – грижи се за дете от първия си брак и за дете от жената, с която живее, както и от процесуалното му поведение – подробно е разказал, че е участвал в опита за контрабанда, за да си набави средства, тъй като имал дългове към банки.

Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 лв. до 200 000 лв. за контрабанда на високорискови наркотични вещества.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с обвиняемия, който се намираше в ареста, а в съдебната зала бяха съдебният състав, прокурорът и защитникът на задържания. Определението на Апелативния съд под тепетата е окончателно. 

ПИК