Велин Жеков: Във Варна ще има около 360 машини за гласуване за 407 избирателни секции

Велин Жеков

Велин Жеков

Ако има до петстотин гласоподаватели в избирателна секция, членовете в избирателните комисии ще бъдат до седем души. При над петстотин избиратели, членовете на СИК-овете ще бъдат 9 души. Това каза председателят на Районната избирателна комисия във Варна Велин Жеков.

Относно новият момент с подвижните избирателни комисии, той уточни:

Обикновените подвижни избирателни комисии, избирателите, за да бъдат вкарани в списък да гласуват по този начин, трябва да имат някакво заболяване на опорно двигателния апарат, което ги възпрепятства да отидат на място в секционната избирателна комисия, да кажем, по училищата. Има срок, до 14 дни преди изборния ден в който да се дават такива заявки и до сега е процедирано, на по късен етап, да бъдат създавани такива комисии. Предполагам, сега ще се избърза със създаването на такива комисии, за да могат техните членове да бъдат ваксинирани. Що се отнася до комисиите които ще обслужват карантинирани, там се очаква решение на НОЩ, министъра на здравеопазването, съответно, след това решение на ЦИК, за да стане ясна методологията по която ще се процедира.

При гласуването с машина, удостоверението за дадения вот, ще бъде пускан в отделна урна, поясни още председателя на РИК Варна и допълни, че, след това гласовете от машините и хартиения вот ще бъдат сумирани и ще бъдат отразени в общия протокол, който ще бъде отчетен пред районната комисия.

Велин Жеков: Според последните законодателни изменения, три дни преди изборния ден е последния срок в който в който може да се заяви желанието за гласуване от страна на карантинирания.

Относно бройката на хората намиращи се в СИК-овете: „На първо място, трябва да са налични членовете на секционните избирателни комисии- 7 или девет души. Предполагам, че поне основните партии ще имат достатъчно организационен ресурс да имат във всяка секция представител или застъпник. Не знам, дали всички регистрирани партии и коалиции ще имат ресурса да разполагат със свои членове и застъпници навсякъде, но не е и необходимо по принцип. Така че, се съмнявам да има огромни стълпотворения. Но да, не изключвам в определени секции да има повече от десет-петнадесет души в една стая”

За машинното гласуване: Все още нямаме срок за пристигането на машините за гласуване. Предполагам, че ще ги получим или ден преди раздаването на предизборните книжа или горе долу в този времеви порядък- два, три дни преди изборния ден. Изисква се сериозна логистика за разнасянето на всяка машина до съответния СИК. Изисква се и опазването на тази машина, която е пломбирана. Решението за процедурата е на ЦИК. За трети многомандатен избирателен район, грубо мога да кажа, че ще има около 500 машини за гласуване. За Варна, от 407 секции, машини ще има в около 360 секции.

„БНР – Радио Варна“