Рецепта на деня: Постен печен боб (от тефтерчето на баба)

ВАРНА новини лого

Източник Veca, gotvach.bg

Продукти:
700 гр. боб
200 мл. олио
4 глави лук
3 листа дафинов лист
2 скилидки чесън
2 с.л. пикантен червен пипер
сол и черен пипер – на вкус
1 ч.л. универсална подправка
вода – според нуждите

Приготвяне:
Измийте боба в няколко води и ги накиснете за една нощ. На следващия ден изцедете водата, след това налейте нова вода, добавете дафиновия лист и гответе на умерен огън.

За запръжката:
Запържете нарязания на ситно лук в загрятото олио, добавете сладкия пикантен пипер и накълцания чесън.
Разбъркайте универсалната подправка и махнете от котлона.

Прецедете боба (запазете водата, в която е бил приготвян, ще е необходим по-късно). Подредете лука, над ред боб, в огнеупорен съд (или гювеч), добавете сол и черен пипер.

Подредете отново лука, след това ред боб, добавете сол и черен пипер. Налейте вода (тази, в която са се варили зърната).

Поставете съда в предварително загрята фурна и печете боба 20 минути на 200 градуса.

Добър апетит!