„Най-щастливата нация“ се нуждае от мигранти

ВАРНА новини лого

Снимка: iStock

Наричана неведнъж „най-щастливата нация на планетата“ и разполагаща с отлични показатели за живеене, Финландия би трябвало да бъде залята от хора, които искат да се преселят там. Но всъщност страната е изправена пред сериозна липса на работна ръка, коментира АФП.

„Вече е широко признато, че се нуждаем от сериозна бройка хора, които да дойдат в страната“, коментира пред агенцията Саку Тихверайнен от агенция за подбор на персонал.

Работници са нужни, „за да помогнат за покриване на разходите по застаряващото поколение“, обяснява той.

Докато много западни държави се борят със слабия прираст на населението, малко усещат тази тенденция толкова остро, колкото Финландия.

Над 39 на сто от хората в работна възраст са над 65-годишни и така страната е едва на второ място (след Япония) по застаряващо население, сочат данни на ООН, която прогнозира, че до 2030 г. процентът вече ще е 47,5.

Правителството изчислява, че нацията с 5,5-милиона души население трябва практически да удвои миграционните нива до 20 000 – 30 000 души годишно, за да запази публичните услуги и да не допусне пенсионен дефицит.

Финландия може да изглежда на хартия атрактивна дестинация с високи показатели в глобален мащаб на качество на живот, свобода и полова равнопоставеност, ниски нива на корупция, престъпност и замърсяване.

Но антиимигрантски настроения и неохота за наемане на външни хора също са разпространени сред най-хомогенното общество в Западна Европа, където опозиционната крайнодясна партия „Финландците“ редовно получава значителна подкрепа на избори, допълва БНР, цитирана от Novini.bg.