Най-високата нация в света се смалява

ВАРНА новини лого

Най-високата нация в света се смалява. Поколението на холандците, родени през 2001 г., е по-ниско от роденото през 1980 г., показва проучване на статистическата служба на страната.

Високите холандски 19-годишни мъже в момента са средно високи 182,9 см, а жените са средно високи 169,3 см.

Фактори като имиграцията и храненето вероятно са отговорни за промяната на височината, която обръща век и половина на бърз растеж, се казва в проучването.

„През миналия век ставахме все по-високи и по-високи, но от 1980 г. растежът спря“, се казва в текста. „Мъжете, родени през 2001 г., са средно с 1 см по-ниски от поколението от 1980 г., жените средно с 1,4 см.“

Но не всичко е загубено. „Нидерландия все още е най-високата нация в света“, се казва в изявление на Централното бюро за статистика.

Холандците са на първо място пред Черна гора, Естония и Босна, а жените са пред Черна гора, Дания и Исландия, се посочва, цитирайки цифрите за 2020 г.

Най-ниските мъже са в Източен Тимор, докато най-ниските жени са в Гватемала.

Цялостните причини за смаляването на Идерландия не са напълно ясни. Една от причините е имиграцията, „особено на хора с незападен произход“, които според проучването са средно по-ниски. Но растежът също е „в застой“ сред холандците, чиито родители и баби и дядовци са родени в Нидерландия, се казва в съобщението.

Изследването се основава на самоизмервания на 719 000 холандци на възраст от 19 до 60 години.

Холандците не винаги са били толкова дългурести. В началото на 19-ти век те са ниски според европейските стандарти и започват да порастват едва след 1840-та.

Дори преди век САЩ и Скандинавия държат титлите за най-високи мъже и едва през поколението, родено в края на 50-те години, холандците вземат титлата.

Въпросът защо холандците са толкова високи остава неясен. Популярен мит е, че холандците, обичащи сиренето, консумират много млечни продукти, се отхвърля от учените. Повишеният просперитет, както и „естественият подбор, при който по-високите мъже и жени имат повече деца, отколкото по-ниските двойки“, вероятно е истинската причина, съобщи статистическото бюро. 

nova.bg