От ПИК! Шефката на Спецпрокуратурата: Може да има правни последици за Кирил Петков, проверката за двойното му гражданство ще приключи след изборите

Валентина Маджарова

Снимка: БГНЕС.

„Прокуратурата може да изиска всички документи, предадени на Конституционния съд“, обяви в ефира на БНТ Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура, по повод казуса за двойното гражданство на Кирил Петков и новината, че е образувана преписка. Тя отказа обаче да каже какви са документите и обяви, че не иска да „влиза в конкретика“.

„Срокът на проверката по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков е стандартен и тази проверка с нищо не се отличава от десетките проверки, които се образуват ежедневно в Специализираната прокуратура и в прокуратурите в цялата страна. По темата може да говори най-подробно наблюдаващият прокурор. Аз не мога да вляза в конкретика. Проверката е извънпроцесуален способ и няма правна тежест. Тази проверка е по-скоро да може наблюдаващият прокурор да прецени дали сигнала е истински. Срокът на проверката е двумесечен и после има един месец, в който прокурорът да реши преписката. Това реално означава, че тя може да приключи след изборите на 14 ноември. Да, може да има правни последици за Кирил Петков, но Спецпрокуратурата спазва всички закони и няма да коментираме политически изказвания от страна на „Продължаваме промяната“, поясни тя.

„Ние сме засегнати от тези инстуционални войни. Демотивация се наблюдава, но тя е напълно обяснима. Защото закриването на органи на съдебната власт е деструктивен метод и не води до добро. Не е спорно и няма да бъде, че правото и политиката са много тясно свързани. За всяка правова държава е необходимо правото да служи на политиката, а не обратното. Откакто аз съм магистрат се говори за съдебна реформа. Нужна е и тя трябва да бъде направена. Ние дължим много на обществото особено в борбата с корипцията по високите етажи на властта. Невъзможно е да приключат дела за краткия времеви период, откакто сме създадени“, поясни Маджарова.

44 души били предадени за първото деветмесечие на тази година за корупция по високите етажи на властта.

„Делото срещу Васил Божков си тече и е на ход. Но не се развива толкова бързо, колкото ни се иска. Съдружникат на Васил Божков – Бекяров, е разпитан като обвиняем“, поясни Маджарова.

Офшорните зони и сметки не са подсъдни, според нея. Колизията се създава, когато те се използват за престъпна дейност, най-вече изпиране на пари.

От ПИК