От ПИК! Македонски медии писнаха: Съкратиха химна заради Кирил Петков! Частта с проблемните Гоце Делчев и Даме Груев отпадна

ВАРНА новини лого

Колаж: ПИК

Химнът на РС Македония е бил съкратен при посрещането на българския премиер Кирил Петков пред правителствената сграда в Скопие. Военният оркестър изпълни първо химна на България, но при химна на РС Македония от „Република“ отбелязват, че е изпълнена само само първата част, „но не и проблемната за България, където се споменават Гоце Делчев, Даме Груев, Сандански и Крушевската република“.

Премиерът Кирил Петков и македонският му колега Димитър Ковачевски разговаряха на 4 очи в рамките на визитата на българската делегация в РС Македония. През това време зам.-председателят на 47-ото НС Кристиан Вигенин проведе срещи с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и с ръководителя на Делегацията на ЕС в Скопие Дейвид Мур.

Двустранни разговори имаше и между външните министри на София и Скопие Теодора Генчовска и Буяр Османи, както и между министрите на транспорта на двете държави Николай Събев и Благой Бочварски.

Двете делегации проведоха и съвместно заседание, за да обсъдят дневния ред на съвместното правителствено заседание, на което София ще бъде домакин идната седмица.

Очаква се началото на съвместна пресконференция на премиерите на България и РС Македония Петков и Ковачевски, която ще започне в 12,45 българско време.

В програмата на българската делегация е включена и презентация на проекта „Електронен дневник за хора с диабет“ в „Клуба на депутатите“ в Скопие. Предвиден и официален обяд на министър-председателите, а от 15,00 часа Кирил Петков ще разговаря с президента на РС Македония Стево Пендаровски.

Премиерът ще разговаря и с българските журналисти, а след 17,00 часа му предстоят срещи с председателя на парламента на РС Македония Талат Джафери, както и с Али Ахмети, председател на Демократичен съюз за интеграция и Християн Мицкоски, председател на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

По време на еднодневното си официално посещение в Скопие Кирил Петков ще има среща и с представители на българската общност в Република Северна Македония, която ще се състои в посолството ни в Скопие.

pik.bg