Връхлита ни мощна магнитна буря

ВАРНА новини лого

Снимка: iStock

На 20 януари около 6 часа сутринта Слънцето отново изхвърли коронарна маса от слънчевото петно AR2929, създавайки мощно изригване от клас M5.5. Очакваме „цунамито“ от плазма да достигне Земята към 22-24 януари и да предизвика силна геомагнитна буря от клас G3-G4.

Магнитните бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“ и G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

Според прогнозите на експерти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ, активността на слънчевото петно AR2929 не е приключила и има голяма вероятност от нови изригвания. 

Какво може да ни причини?

Обикновено смущенията влияят неблагоприятно на възрастните и хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация. 

Как да се предпазим ?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци и да пием повече вода. Не е препоръчително продължително застояване в затворени помещения без чист въздух, пише meteobalkans.com.

Припомняме, че това е втората магнитна буря за тази седмица. Изригване имаше и на 18 януари.