„РеБонкърс“ – от полуразрушен склад за боеприпаси до алтернативно младежко пространство във Варна

ВАРНА новини лого

Източник "БНР - Радио Варна"

Спомняте ли си как изглеждаше преди една година бившият склад за боеприпаси, намиращ се на улица „Барутен погреб” във Варна?

Стара, мрачна и запустяла постройка, превърнала се в свърталище на наркомани и престъпници.

Благодарение на усилията на младия архитект Явор Панев и негови съмишленици от сдружение „Таляна“, през летните месеци на миналата година, старият склад за барут  и снаряди „избухна” като сцена на мечтите за младите варненци с името „РеБонкърс”.

От порутените стени и камарите с боклуци няма и спомен, а складът е превърнат в привлекателно младежко пространство, в което се провеждат различни музикални и културни събития.

„РеБонкърс е място за всички варненци. Отворени сме за всякакви идеи за развитието на това пространство. Красотата на този проект е именно надграждането“, каза арх. Панев.

„Барутният погреб е единствената сграда във Варна, която има покривно озеленяване„, сподели още арх. Явор Панев и допълни, че по този начин пространството отговаря напълно и на зелената идея.

„За съжаление, този покрив все още тече и търсим възможности да го оправим. Апелирам към всеки, който има желание да ни помогне в това начинание. Заради течовете по време на дъжд, понякога се налага да местим събития“, каза още арх. Явор Панев.

Той и екипът му са си поставили високи цели за 2022 година, в която се очаква да има много интересни събития в РеБонкърс.

„Ще проведем няколко самостоятелни изложби на артисти от Варна и от цялата страна. Подготвили сме няколко уъркшопа, включващи занаятчийски и други практики. Предвиждаме и първата в България резиденцията, посветвена на изкуството и науката“, разкри Ралица Герасимова, която отговаря за артистичната програма на РеБонкърс.

Чуйте разговора на Иван Барбов с арх. Явор Панев и Ралица Герасимова:

bnr.bg

Прочетете още: Задържана е серийна подпалвачка на контейнери във Варна. Виновната призна, че така унищожавала тъмните сили