Агресия срещу медици от Спешна помощ

ВАРНА новини лого

Снимка Андрей Андреев, "ВАРНА новини"

Инцидент с починал пациент и насилие срещу лекарски екип в Хасково. До напрежението се стига след сигнал до Спешна помощ за мъж в много тежко състояние, съобщава БТВ.

Според близките медицинският екип не е предприел своевременни мерки и вербалната агресия е прераснала във физическа. В крайна сметка пациентът е бил откаран с линейка в спешното отделение, но там е починал.

Сигналът за мъж в безпомощно състояние е получен на телефон 112 малко след 6:30 сутринта, преживял инфаркт, който бил с болка и стягане в гърдите.

Според дежурния екип, линейката била на адреса за 4 минути. Но опитите им да помогнат на мъжа били осуетени от роднините“, казва д-р Петя Радева, началник на ЦСМП – Хасково.

„Докторката мери кръвно, аз през това време меря пулс, сатурация, температура и в следващия  момент, човекът изпада в състояние, в която почва да диша по-ускорено. Близките, всъщност синовете, казваха вие нищо не правите, избутаха ни отначало, след това го грабнаха и тръгнаха надолу вече по стълбите към линейката“, разказва Марияна Атанасова.

„Докато още го изнасяха от жилището и го носеха, просто  към мен се обърна единия, хвана ме за косата, удари ме“, допълва Атанасова.

Роднините на мъжа отричат да са посягали на екипа, но казват, че са били ядосани от липсата на действия от медиците. „Ние почнахме да се ядосваме, защото виждахме, че си отива човека, започнахме да викаме, тя влезна в линейката и казва „Докато не се махнете, аз няма да му помогна”, разказва съпругата на починалия.

В болницата мъжът починал, а аутопсията, която показала, че причина за смъртта е масиран инфаркт, допълнително ядосала роднините. Наложила се намеса на полицията.

Лекарката от спешния екип, която е удряна, е в стрес и според  колегите ѝ обмисля напускане на системата. Медицинската сестра ще остане на работа, но се чувства обидена.

Това не е първия случай на бити лекари от спешното в Хасковско, но за първи път обект на агресия стават жени в бели престилки.

„Те не помагат на себе си тези хора, като са агресивни срещу медицинските служители”, каза съдебният лекар д-р Христо Еленски.

Медицинските лица, пострадали на работното място, ще подадат жалба срещу хората, които са ги нападнали.

Случаят се разследва от полицията.

От Dnesplus.bg

Четете още: