Николай Василев с ход назад: Днешните управляващи се занимават с харчене на пари, но по-добре е да няма предсрочни избори

ВАРНА новини лого

Снимкa БГНЕС

Смятам, че няма да има предсрочни избори. Това сподели в студиото на Евронюз България финансистът и бивш вицепремиер Николай Василев във връзка с политическата и икономическа ситуация в страната. Той отбеляза, че за държавата е по-добре да няма предсрочни избори и изрази увереност, че това е възможно.

„В момента ни управляват хора, които искрено вярват, че колкото повече дългове вземаме, колкото повече бюджетен дефицит реализираме и колкото повече пъти актуализираме бюджета по средата на годината, толкова по-добре. Това е все едно да имате някое приятелско семейство, което казва, че колкото повече потребителски кредити вземем тази седмица, ще бъдем по-щастливи и ще бъдем по-добре. Само че ще дойде друга седмица, когато ще трябва да ги връщат и тогава ще разберат, че са допуснали грешка“, коментира Василев.

Всички правителства по света, като вземат дълг, имат добри намерения. Но както знаем, пътят към ада е постлан с тях. Ще дойдат години, когато при обслужването на дълга само лихвите ще бъдат милиарди на година, отбеляза финансистът.

През тази година ще имаме (засега) положителен икономически растеж. Доходите ще бъдат най-високите в историята на държавата, а безработицата – на едно от най-ниските нива, прогнозира Николай Василев. Той изрази опасенията си, че може да има и по-лоши години в бъдеще.

Ако сега искаме да имаме голям дефицит, какво остава за едни по-проблеми години, попита той.

По повод на таблото с дълга на държавата, Василев поясни, че обществото трябва да бъде информирано колко е националния дълг.

Компанията Експат Капитал, чиито управляващи партньори са Николай Василев и бизнеспартньорът му Никола Янков, инсталира специален екран на балкона на своя офис на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Г. С. Раковски“ – диагонално срещу Военния клуб в София. Устройството е наречено „Часовник на дълга“ и показва приблизителното ниво на българския публичен дълг.

Изчислили сме, че до края на тази година той (дългът) ще се увеличава средно с 333 лева на секунда, или 20 хиляди лева на час, или около милиард лева на месец. Ако се приеме по-високият таван на увеличение на дълга до 10 милиарда тази година (от малко над 7 млрд. лева, планирани към момента – б.р.), е много вероятно в края на годината дългът да бъде още по-висок от планираното, коментира Николай Василев. Той припомни, че България с много тежки години на реформи (между 1997 и 2008) от една от най-фалиралите и задлъжнели държави в света стана втората държава в света с най-нисък дълг.

Когато „тройната коалиция“ (добра или лоша) си отиде, националният дълг беше по-малко от 10 милиарда лева. Колкото ще бъде изтеглен само тази година, пита финансистът. Той изрази увереност, че нито една държава не е забогатяла с вземане на дългове и дефицити.

Относно отношенията в управляващата коалиция, бившият вицепремиер каза, че в миналото, при предишни коалиционни управления, тези отношения, макар да не са били идеални, „бяха на по-високо ниво“. ‘Имаше по-голямо уважение и комуникация между партньорите, отколкото сега.“

Василев предположи, че дори и да нямаше ковид пандемия и война в Украйна, днешните управляващи щяха да провеждат същите политики. Те просто се занимават с харчене на пари, с раздаване, с дългове и дефицити, с актуализации и само това.

Николай Василев увери, че би бил „най-шумният подкрепящ“ евентуални съкращения в администрацията (за оптимизация в няколко министерства говори преди дни вицепремиерът Асен Василев – б.р.). Той допълни, че подкрепя някои настоящи политики – повишаване на прага за задължителна регистрация по ДДС на 10 хиляди лева, повишаване на данъчния кредит за родители с деца… Но същевременно уточни, че би искал да види по-голяма, по-всеобхватна демографска политика – според него, „такива мънички мерчици“ няма да доведат до по-висока раждаемост.

По отношение на евентуалното приемане на еврото, Василев направи уточнение, че не смята, че някога от „Има такъв народ“ са казали, че са против еврото. Не съм чул за последната една година ИТН да каже, че са против приемането на еврото. Ако някой друг е чул, да го покаже, коментира Василев въз основа на искането на ИТН Нционалният план за приемане на еврото да бъде разгледан и одобрен от парламента.

Финансистът е на мнение, че по темата са необходими анализи и по-добра кампания, „каквато в България традиционно няма“.

Ние винаги, като най-големите скептици и троянци в ЕС, не си задаваме въпроса защо 20-ина държави са в еврозоната, а няколко били извън еврозоната и ние се сравняваме с тях. Тоест, ние сме свикнали с комплекса на най-големия двойкаджия в класа, който по всичко наистина иска да е последен, обобщи Николай Василев.

dnes.dir.bg

Прочетете още:

Доц. Антоний Гълъбов: Изключително некомпетентно и рисково поведение от управляващото мнозинство!