По сигнал на депутати от ГЕРБ-СДС: ДАНС проверява Областна управа – Варна за злоупотреба със служебно гориво

ВАРНА новини лого

Снимка "Фейсбук"

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е разпоредила проверка в Областна управа във връзка с информация за неправомерно изразходване на държавни средства за зареждане със служебно гориво. Това се посочва в отговора на ДАНС от 4 юли т.г. във връзка със сигнала, подаден от народните представители от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев и Славена Точева. Преди оставката на кабинета депутатите бяха поставили въпрос и до министър-председателя Кирил Петков дали областният управител на Варна Благомир Коцев не се движи с танк, щом в рамките на 7 минути на 14.04.2022 г. служебният му автомобил е зареден два пъти с 300 литра гориво.

В отговора си от 4 юли до народните представители от ГЕРБ-СДС от ДАНС посочват още, че областният управител на Варна Благомир Коцев не притежава разрешение за класифицирана информация. От 17.05.2022 г. му е открита процедура по проучване на надеждност за получаване на достъп до ниво „Секретно“. Това стана, след като народните представители алармираха, включително и в пленарна зала, дали е правомерно назначението на Благомир Коцев на поста без достъп до документи с гриф „Секретно“, след като ръководи Областния съвет по сигурност в условията на война, която се води в близост до България и до територията на Варненска област.

Според Закона за защита на класифицираната информация срокът за разширеното проучване за надеждност, каквото се изисква за ниво „Секретно“ е до 45 дни – включително на банкови сметки и данъчни регистри. Този срок за областния управител на Варна изтече на 2 юли т.г., а процедурата учудващо – не е приключила. Освен ако има основания за отказ, както се посочва в закона.

Пресцентър на ПП ГЕРБ – Варна

Прочетете още:

Проф. Антоанета Христова във Варна: Бойко Борисов е политик със стратегическо поведение