Премиерът на Испания призовава да не се носят вратовръзки, за да се пести енергия

Педро Санчес

Откажете се от вратовръзката – това беше призивът, който премиерът на Испания Педро Санчес отправи в петък по време на своя изява за равносметката от приключващата политическа година. Апелът беше насочен към всички членове на изпълнителната власт, държавни служители и частния сектор. Целта – да се пести енергия, обобщава в свой материал испанската телевизия „Секста“, цитирана от БТА и Tribune.bg.

„И преди да завърша, бих искал да обърнете внимание, че не нося вратовръзка. Това означава, че всички можем да пестим енергия. Помолих министрите, всички държавни служители и частния сектор, ако все още не са го направили, да не носят вратовръзки, когато не е необходимо, защото по този начин ще се справим и с пестенето на енергия, което е толкова необходимо в нашата страна“, заяви председателят на испанското правителство.

Идеята, че неносенето на вратовръзка ще позволи по-малка употреба на климатици, не е нова. През юли 2011 г. бившият министър на промишлеността Мигел Себастиан защити подобна мярка, когато се качи на трибуната на Конгреса на депутатите без вратовръзка и влезе в конфликт с тогавашния председател на долната камара Хосе Боно по повод използването на този аксесоар в парламента. Тогава Себастиан оправда този жест от трибуната с мотива, че е необходимо да се положат усилия по отношение на температурата в сградите, за да „не се разхищава“ енергия, припомня в. „Мундо“

Според Себастиан това е начин да се спестят разходи за климатизация и да се повиши осведомеността относно отговорното използване на климатици през лятото. Той обясни, че с всеки градус, с който се увеличава климатичната инсталация, се постига 7 процента икономия на енергия. Себастиан отправи критики заради ниската температура в Конгреса и още на първия ден, в който отиде там без текстилния аксесоар, беше смъмрен от Боно, който го помоли да си го сложи.

В петък Санчес съобщи също, че в понеделник правителството ще одобри пакет от спешни мерки за енергийна ефективност и икономии. „Пестенето на енергия е задача на всички и е приоритет“, заяви председателят на правителството и подчерта, че намаляването на сметките за енергия допринася „за намаляване на зависимостта от агресора Путин и за огъване на инфлационната крива“, каза Санчес, цитиран от обществената телевизия РТВЕ.

Политици от Народната партия разпространиха текст, в който се отправя критика към Санчес, че след като е поискал от испанците да свалят вратовръзките си с цел пестене на енергия, се е качил на хеликоптер, за да измине разстоянието от 25,8 км между двореца Монклоа и военновъздушната база Торехон. Според текста пътуването е спестило на министър-председателя едва 10 минути в сравнение със същото пътуване с автомобил. За това разстояние с кола е щял да изразходи около 5 литра дизел, а не 180-те килограма керосин, изгаряни от военния хеликоптер, се посочва в текста, цитиран от в. „Паис“.

Четете още: