Мария Патронова представи книгата си навръх Голяма Богородица (СНИМКИ)

Мария Патронова представи книгата си навръх Голяма Богородица

Текст и снимки Борис Проданов

Сборникът „Батовски разкази“ на легендарния варненски лечител и биоенерготерапевт Мария Патронова беше представен навръх именния й ден и празник на Варна – Свето Успение Богородично. Няма да преразказваме всички произведения в книгата. Но за почитателите на автентичния български разказ, който съдържа история, фолклор, магия и още нещо – творбите говорят много. И се родеят с разкази на класиците Елин Пелин и Йордан Йовков. Нищо, че е лето 2022-о.

Мария Патронова представи книгата си навръх Голяма Богородица
Редакторът Ели Герова написа: „Разказите в тази книга излъчват изключителен национален усет и много Любов. Създадени от човек, който е родолюбец в онова изконно разбиране на това понятие, съществувало само през Възраждането. Духът на хайдути и обикновени хора струи от текстовете на тази книга. Те съхраняват един много български свят. И точно за това са изключително ценни, защото народите, също като всеки човек, трябва да имат памет. Памет за миналото си, тъй като то определя настоящето, а двете – бъдещето. Корени, корени, са ни нужни, за да се закрепим и да не ни отвее чуждият вятър.“

Мария Патронова представи книгата си навръх Голяма Богородица
Какво още да добавим? Мария Патронова не е дебютант на това поприще. Има много какво да си спомни, а и да напише. И го е направила в „Батовски разкази“!

Текст и снимки Борис Проданов

Прочетете още:

Варна празнува (СНИМКИ и ВИДЕО)