Тома Биков: Готови сме за правителство на малцинството, за да не правим трети път сватбарски бюджет

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС, архив

„През тези три дни на няколко пъти тръгвахме от изходна позиция. За Росен Желязков не се гласува поради дребни заявки – че той бил предложен от ГЕРБ. Ние се съгласихме с идеята на Христо Иванов за ротационен принцип. Последва пресконференция на ПП, на която казаха, че оттеглят Никола Минчев. Христо Иванов даде предложение да се избира председател по технически критерии. От ПП обаче поискаха друг вид критерии – кой бил по-малко конфликтен. последва момент, в който някой трябваше да мигне. Аз имам подозрение, че колегите от ПП си бяха поставили съзнателно или не – да не се избере председатeл, за да кажат после колко е лош ГЕРБ. Това само щеше да дискредитира работата на парламента и щеше да се зададе въпросът – има ли смисъл въобще от Народно събрание“. Това заяви Тома Биков пред „Дарик“

„Най-вероятно хората свикват с управлението на президента. Много често надценяваме демокрацията. България няма много здрава демократична традиция. Сега всеки ден слушам как Кирил Петков искал да сложи точка на прехода, но той вероятно не знае от какво към какво е той. България е в ЕС и в НАТО. Намираме се в някакъв постпреходен период. Имам усещането, че през 90-те години е имало по-голямо разбиране към тези принципи. В момента нямаме проблемите от този период и въпреки това не можем да достигнем до политически резултат. Може би сме достигнали до много ниско ниво на политика в парламента. Правилната логика е да се съобразиш с резултатите от изборите. Сега виждаме нови партии. Преди беше ИТН, а сега е БВ. Ангажиментът „да унищожим ГЕРБ“ не е адекватен“, допълни депутатът от ГЕРБ-СДС. 

Още по темата:

Борисов и ГЕРБ с екшън план за нормални цени на тока, бензина и газа (ВИДЕО)

„Ние имаме не малко критики от наши избиратели за това, че каним за някакви разговори ПП или ДБ. В този парламент или всички трябва да направим компромис, или никой няма да го направи. Сега нас ни обвиняват, че сме в коалиция с БСП, с ДПС и с БВ. Ние пък можем да кажем, че ПП, ДБ и „Възраждане“ са в съюз. Изправени сме пред тежки предизвикателства, но в политиката няма вакууми. Аз съм скептичен, че трябва да се избира бюджет преди да има правителство или мнозинство, защото е безотговорно. Ако няма възможност за разговори, сме готови да предложим правителство на малцинството. Но е много е опасно да правим сватбарски бюджет за трети път. Ако днес някой ме пита кой носи отговорност за този бюджет, ще кажа 46-ото НС, отидете да го питате, но го няма. Ако от ПП са отговорни, трябва да си оправят щетите от последната година, а не да гледат отстрани и да казват едва ли не как са обидени на избирателите си. Ще има нови избори и пак ще влезем същите хора. Зимата ще е тежка, но кой гарантира, че следващата няма да е още по-лоша. Очевидно е, че никоя партия не може да спечели мнозинство. Има и апокалиптици, които мечтаят държавата да се срине до нивото на Жан Виденов, за да ги викат пак да оправят всичко. На нас започна да ни писва, а какво остава за хората, които освен да гласуват, имат други по-важни ангажименти. Правителство може да се направи с хора, които не са политици или пък са ярко изразени политически личности. Политиката е за това, за да поема ударите, а не хората. Ако те могат да се управляват, за какво сме, да се саморазпускаме. Какво от това, ако ГЕРБ спечели и следващите избори. Хората са гласували за нас да управляваме. С какво да се явим на следващия вот – отново с антикризисната си програма. Българският народ изключително мъдро подреди политическите сили и каза „разберете се“. Изборът на Вежди Рашидов го приемам като намигане на съдбата, защото се оказа най-възрастният и влезе зорлем в НС. Той се оказа в центъра на една ситуация, която отигра много добре, макар че не се беше готвил. Вежди Рашидов не се занимава с дребните работи. Надявам се като по-широко скроен човек да промени всичко това – да не може да си казваме добър ден. Не че не го правим, говорим си в коридорите неща, съвсем различни от залата“, каза още Тома Биков. 

Прочетете още:

ГЕРБ след срещата с Плевнелиев и Паси: Партиите еволюират от радикален егоизъм до висока отговорност