Енергийната комисия: Криза! Удължаваме компенсациите за бизнеса

ВАРНА новини лого

Снимка: Борис Проданов, ВАРНА новини.

Енергийната комисия в парламента удължи мярката за компенсации на бизнеса заради кризата. Схемата за помощи действа безупречно, но само до края на годината, отчете шефът на комисията Делян Добрев, предава lupa.bg.

Енергийният министър Росен Христов отчете пред депутатите, че мярката трябва да продължи, но разкри, че се правят авансови вноски, за да стигат парите. Затова трябва да се реши кой бизнес ще се подкрепя-големият или само малките и средни предприятия. Около 18 милиона лева допълнително ще трябват за компенсации месечно и МФ трябва да каже от къде ще дойдат средствата, каза министърът.

Делян Добрев обаче заяви, че не е схванал министърът да твърди, че средствата за компенсаци едва стигат. В сметките на АЕЦ-а има 2 милиарда, 2 милиарда има и в сметките на БЕХ. Да се твърди че няма пари при 4 милиарда в сметките им е неоснователно, контрира той.

Според Добри Митрев е имало стабилност и предвидимост в сметките за ток. Ако по-рано е имало такава предвидимост инфлацията е щяла да бъде по-ниска. Това ще успокои и забави темповете на растеж на инфлацията, каза Митрев. Ако няма сигурност, по мнението му, тя ще расте и всички ще обедняват. От БТПП искат да се въведе коефициент на уязвимост, за да се компенсират нуждаещите се предприятия. Бизнесът също така се обяви за енергийна ефективност.

Драгомир Стойнев от БСП сподели, че е изненадан, че всички се правят, че не виждат какво се случва в Европа. Това, което важи за западните икономики, трябва да важи и за нашата, според него и обясни, че има влязъл в сила европейски регламент за компенсации. Всички трябва да бъдат съпричастни с кризата, отчете червеният депутат. Той поиска план как всички да са съпричастни към кризата.

Рамадан Аталай от ДПС припомни, че формацията първа в миналия парламент постави въпроса за компенсации на бизнеса за енергийната криза. Да оформим едно добро решение, призова той и се пошегува, че другата седмица можело да се сформира правителство и да промени решението на НС.

Решението трябва да е съобразено с възможностите на българската енергетика, каза Радослав Рибарски от ПП. По думите му средствата във фонда за сигурност на енергийната система не стигат. ДПС и ПП влязоха в спор на кого му стиска да подкрепи бизнеса.

Георги Самандов от БВ смята, че се предлага „още от същото“ ,което не работело. От МФ изразиха опасения за възможна европейска санкция. Делян Добрев настоя да се приеме идеята на ГЕРБ, защото без компенсации никой бизнес нямало да издържи на скъп ток. Венко Сабрутев от ПП поиска анализ от МЕ, за да не фалира държавната енергетика и тогава да се гласува предложението на ГЕРБ.

Прочетете още:

Депутатите на ПП напуснаха правна комисия заради предложението за връщане на смесеното гласуване