Марица Гърдева: Кредитният рейтинг на община Варна е доказателство за добро финансово състояние (АУДИО)

Марица Гърдева

Марица Гърдева

Всички фискални правила са спазени и дългът на община Варна не надвишава 15%. Така общинският съветник от ГЕРБ Марица Гърдева отговори в предаването „Позиция“ на „Радио Варна“ на обвиненията на съветниците от групата на „Демократична България”, че тегленето на нов кредит, по който не се знае точно какви ще са лихвите, ще противоречи на изискването, годишният размер на плащанията по общинския дълг за всяка отделна година, да не надвишава 15 н сто от средногодишния размер на собствените приходи. Марица Гърдева изтъкна като аргумент и последния доклад на Българската агенция за кредитен рейтинг:

Тази седмица излезе доклада на Българската агенция за кредитен рейтинг който се потвърждава кредитния рейтинг на Община Варна на ВВВ, с перспектива- стабилна. Този рейтинг дори е по висок, но не може да надхвърлил националния. Там се казва, че община Варна е в отлична финансова кондиция, приходите в местната хазна се увеличават, а дълговите инструменти които администрацията ползва за реализирането на проекти, не надхвърлят 15% от средния размер на собствените приходи.

Марица Гърдева каза и, че трайна тенденция е общината да увеличава собствените си приходи. Като пример, тя посочи, че до септември в общинската хазна са постъпили 11 милиона лева повече в сравнение със същия период на 2021 г.

Според нея, общинския съвет върши работата си така както вменява закона, отговаряйки на обвиненията на Николай Капитанов, че този орган в момента изпълнява ролята на, цитирам „мокрия печат на кмета”. Госпожа Гърдева беше категорична, че говоренето на пресконференции на „Демократична България” би имало значение, ако присъстват и на работата на повече комисии. „Трябва да слушаме и четем с разбиране не само дневния ред, но и всички материали които получаваме като общински съветници. Така ще може да задаваме адекватните въпроси и по този начин ще осъществяваме контрол върху администрацията”- допълни тя.

Още по темата:

В „Кайсиева градина“ организират подписка срещу опитите на общинските съветници от „ДеБъ“ за спиране на ремонтите

Общинският съветник от ГЕРБ каза още, че не приема обвиненията на опозицията, че заемите се ползват за предстоящата предизборна кампания за местните избори през следващата есен. Според Марица Гърдева, за изборите се работи целия мандат от четири години, през които се извършват ремонтни дейности.

Тя повтори тезата, че благодарение и на варненските депутати на ДБ и Продължаваме промяната в предишния парламент, държавата спести 200 милиона лева за инфраструктурни проекти които варненска област трябваше да получи. А община Варна, по думите и, е получила само три милиона лева, което е подигравка.

(Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.)

Изказването на Николай Капитанов – тук!

Прочетете още:

Общинските съветници гласуваха изпълнението на важни за Варна инфраструктурни проекти