Броят ли бюлетини, ако устройството за стрийминг не сработи – питат се в областен център

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС

Районната избирателна комисия във Велико Търново няма указания от ЦИК какво ще се случи с отчитането на изборните резултати в секция, в която устройството за видеоизлъчване и запис не сработи. Това стана ясно на съвместен брифинг на РИК, полицията и „Информационно обслужване“ в областната управа.

От „Информационно обслужване“ имат ангажимент да подменят устройство, което не сработи, но само при пробите, които комисиите ще направят в деня за размисъл. В самия изборен ден се приема, че всичко ще е топ.

„В предизборния ден ще се направи проба, така че би трябвало, ако има неработещи устройства, това да бъде установено в предизборния ден и съответно това устройство да бъде заменено. Все още нямаме указания какво се случва, ако не работи устройството за видеозаснемане в неделя“, каза Десислава Йонкова, председател на РИК Велико Търново.

В 399 секционни избирателни комисии в област Велико Търново ще се извършва видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините. Има населени места в региона, където няма интернет покритие, но на този етап информация за тях не е подадена. От изборната администрация обясниха, че телефоните, които ще правят единствено записи на отварянето на урните и броенето на бюлетините, лично ще предадат запечатани в ЦИК, с наличната информация.

От Dnesplus.bg

Четете още: