Членове на ЕП настояват за незабавното освобождаване на Владимир Кара-Мурза и Алексей Навални

ВАРНА новини лого

Gulliver/Getty Images

ЕП решително осъжда политически мотивираните присъди и настоятелно призовава страните от ЕС да предоставят хуманитарни визи за руски дисиденти, изложени на риск от политическо преследване. Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.

След неотдавнашното осъждане на руско-британския журналист Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор за това, че е критикувал режима на Владимир Путин, членовете на ЕП категорично осъждат политически мотивираната присъда и настояват за незабавното му и безусловно освобождаване. Същото искане те отправят и за руския опозиционен активист и лауреат на наградата „Сахаров“ за 2021 г. Алексей Навални, който продължава да бъде лишен от свобода в наказателна колония, както за освобождаването на всички други политически затворници в Русия.

Като отбелязват, че здравословното състояние на г-н Кара-Мурза и г-н Навални бързо се влошава вследствие на лошото отношение и липса на подходящи медицински грижи, членовете на ЕП осъждат все по-честите нарушения на правата на човека от страна на руския режим и осъждат продължаващите репресии срещу критиците на правителството, правозащитниците и независимите журналисти в страната. Във връзка с това Парламентът призовава Съвета на ООН по правата на човека да проведе незабавно разследване на случаите на нечовешко лишаване от свобода, изтезания и убийства на политически опоненти в Русия.

Освен това членовете на ЕП призовават държавите членки в Съвета на ЕС да приемат, въз основа на глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека, строги санкции срещу руски съдии, прокурори и други лица, отговорни за произволни преследвания, задържания и изтезания в политически мотивирани съдебни процеси. Те също така призовават държавите членки да предоставят хуманитарни визи и друга подкрепа на руските дисиденти, изложени на риск от политическо преследване.

Резолюцията беше приета с 508 гласа „за“, 14 гласа „против“ и 31 гласа „въздържал се“.

Четете още: