Емануил Манолов: Посрещаме нов летен сезон със стари ВиК проблеми

ВАРНА новини лого

Емануил Манолов. Снимка Официален сайт на Община Аврен

Посрещаме нов летен сезон със стари ВиК проблеми. В Аврен и Садово е въведен режим поради трайното намаляване на водата в каптажите през последните няколко години дебита спадна от 12 литра в секунда на 6 литра.

Това написа във „Фейсбук“ кметът на община Аврен Емануил Манолов.

”Енерго про” допълнително усложниха ситуацията с течащия генерален ремонт на ел.трасето захранващо посочените села ,което доведе и до спиране на захранването на ел.помпите и изчерпване на наличните количества вода във водоемите. Община Аврен изпълни своето обещание и до началото на м.юли сондажът ,който ще обслужва с. Садово ще бъде въведен в експлоатация. Имаме и готов изготвен проект за смяна на централния водопровод на с.Аврен и търсим финансиране за този така важен обект.

Не по добра е ситуацията в така наречения горен район от Приселци през Бенковски до Здравец и Равна гора!!!

Имаме вече одобрен проект за подмяна на старите водопроводи в с. Приселци и с. Близнаци НО БЕЗ СЕРИОЗНИ ИНВЕСТИЦИИ от страна на държавата във подмяна на водопроводи, по големи водоеми ,сондажи и съоръжения нищо добро не ни чака в следващите години.

Докато не се спрат загубите по мрежата от старите тръби ,кражбите на вода от частни недобросъвестни абонати и не се инвестира не само в количеството на подаваната вода но и в нейното качество хората с право ще бъдат недоволни! Общините без държавна подкрепа не могат сами да се справят с подобно огромно инфраструктурно предизвикателство.

17 те ни села в община Аврен имат спешна нужда от подмяна на водопреносната мрежа която е на повече от 70 години!!!!

Ние ще продължим да изготвяме качествени проекти за тяхната подмяна но имаме нужда от държавническо мислене и подкрепа, завършва постът на Емануил Манолов.

Още по темата:

ВиК – Варна въведоха режим на водата в с. Аврен