Читател: Ограниченият достъп до плажа „Русалка“ с такса 12 лв. е неприемлив

ВАРНА новини лого

Колаж от снимки на БНР, архив

На електронната поща на „ВАРНА новини“ пристигна писмо от наш читател по познат проблем – ограниченият и платен достъп до плажа „Русалка“. Публикуваме го с минимални корекции:

Уважаеми екип на „ВАРНА новини“,

С настоящото писмо бих искала да изразя сериозното си възмущение от ситуацията, която се наблюдава на плажа Русалка. Смятам, че е необходимо да бъдат разкрити някои недопустими практики, които не само пречат на обществения достъп до този прекрасен плаж, но и противоречат на понятието за национално богатство.

С огромно съжаление трябва да Ви информирам, че достъпът до плажа Русалка е ограничен с катинари и единственият вариант да се насладите на това природно бижу е да платите 12 лв. на входа на комплекса. Това е неприемливо! Плажът Русалка е национално богатство, част от обществения пространствен фонд, и не трябва да бъде превърнат в частна собственост, където се изискват такси за достъп.

Възмущението ми се задълбочи, след като се опитах да реша проблема по законов път. Заявих инцидента на полицията и дори беше изпратена патрулка, която разговаря с управителя на комплекса. За съжаление, това не доведе до постигане на конкретни резултати, тъй като на следващия ден катинарът беше отново сложен.

Не мога да не подчертая и факта, че посещението на плажа Русалка за едно семейство от четирима души с автомобил излиза на над 60 лв. Това включва таксата от 12 лв. на човек, както и допълнителните 10 лв. за паркирането на автомобила, който се паркира пред комплекса. Тези цени са прекомерни и неразумни, когато става въпрос за обществено достояние, достъпно за всички граждани.

Плажът Русалка има огромен потенциал да бъде любимо място за почивка и релаксация за много хора. Но сегашната практика на ограничаване на достъпа и изискването на такси за влизане са пречка за свободното използване на това природно богатство.

Моля Ви, като влиятелен и независим медиен източник, помогнете да се привлече внимание към този проблем и да се насърчат мерки за възстановяване на свободния достъп до плажа Русалка. Нашата обществена среда има нужда от такива уникални места, които всеки да може да се наслаждава без пречки и неправомерни ограничения.

Благодаря Ви предварително за вниманието и за Вашата подкрепа в решаването на този важен въпрос.

С уважение,

Александрина Спахиева

Прочетете още:

МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море