ЦИК: 65 партии и 9 коалиции са подадали документи за участие в местните избори на 29 октомври

ЦИК
65 партии и 9 коалиции подадоха документите си в Централната избирателна комисия за участие в предстоящите местни избори на 29 октомври. Крайният срок за това изтече днес.
 
Срокът за регистрация на кандидатските листи в общинските избирателни комисии е 26 септември. 
 
Заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева направи сравнение с броя на участниците в надпреварата сега и на предишни местни избори:
 
„През 2019 година общо подали документи за регистрация са 64 партии и 8 коалиции, като от тях са допуснати до изборите, регистрирани са 59 партии и 7 коалиции, а през 2015 година са били регистрирани 71 партии и 3 коалиции от подали документи 81 партии и 3 коалиции“.
 
Приемането на заявленията за регистрация на политическите формации започна на 4 септември.
 
Днес ЦИК регистрира всички партии и коалиции, които са подали документите си за участие в предстоящия вот, в условията на така наречената неприключила проверка, а утре ще изпрати списъка им в общинските избирателни комисии.
 
Ако дадена политическа формация не е регистрирана в ЦИК, тя не може да се регистрира после в ОИК и да участва в местните избори.
 
Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в ОИК до 17:00 часа на 18 септември, предаде БНР.
 
Прочетете още: 
 
 

ЦИК с важна информация за организацията на местните избори