Преди и в края на учебния ден ще има патрулни коли около училищата във Варна

ВАРНА новини лого

Снимка Данаил Войков/БТА - свободен сайт

От началото на учебната година всеки ден преди началото и в края на учебния ден около училищата във Варна ще има патрулни коли на полицията, каза на пресконференция днес началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Петко Камбуров. По думите му акцентът ще са училищата, чиито входове и изходи граничат с по-оживени улици и булеварди.

Служители на пътната полиция са извършили проверки около и в учебните и детски заведения преди началото на годината, каза още той. По думите му до кметовете на общините са изпратени писмени предписания за констатирани слабости във вертикалната и хоризонтална сигнализация в районите на училищата, както и за липсващи елементи от предпазни парапети при влизане и излизане от учебните заведения. Още следващата седмица ще бъде направена повторна проверка дали тези предписания са изпълнени.

От пътната полиция са изпратили и писмо до Регионалното управление на образованието, с което искат да им бъдат предоставени данните на шофьорите, които превозват деца, за да бъдат проверени. В рамките на месеца ще приключи и съвместната проверка с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за техническата изправност и лицензите на ученическите автобуси.

Общо 128 служители на отдел „Охранителна полиция“ към Областната дирекция на МВР във Варна ще се грижат за нормалното протичане на първия учебен ден. Това съобщи началникът на отдела комисар Димитър Луков. Той посочи, че са проведени срещи с частни охранителни фирми, които се грижат за реда в 15 училища и им е обяснено на какво трябва да обръщат внимание при дейността си.

Служители на „Охранителна полиция“ също са проверявали уличното осветление, пътната сигнализация, пешеходните пътеки и други в района на училищата. За констатирани неизправности са изпратени 87 сигнални писма, каза още комисар Луков и уточни, че основно те са за опресняване на пешеходните пътеки и маркировката.

Данаил Войков, БТА

Прочетете още:

Мият по график зоните около училищата във Варна