17 септември 1922 г.: Съобщава се кои деца ще бъдат приемани в държавния морски санаториум край Варна

първият държавен детски морски санаториум край Варна

На най-живописното и здравословно място край морето, на 10 км североизточно от гр. Варна, при „нямащ равен на себе си морски плаж“ през 1922 г. е функционирал държавен детски санаториум. В него са се лекували деца на възраст от 4 до 15 години, болни от рахит, туберкулоза в различни форми и лимфатизъм. На 17 септември ръководството на санаториума обявява чрез „Варненски общински вестник“ условията за пребиваване на децата и критериите за настаняването им.

„Съобщава се, че държавния детски морски санаториум е открит црез целата година, с всички научни приспособления за през зимата. Санитариума притежава: солариум (слънчева тераса), гдето ще се правят слънчеви бани през есента, зимата и пролетта, както и кварцова лампа, (изкуствено слънце), топли морски бани.

В санаториума се приемат на лечение деца и от двата пола, болни от рахитизъм, лимфатизъм, туберкулоза у костната система, ставате, подкожната тъкан и на перитариуми (хроническа форма ). Деца болни от белодробна туберкулоза, сифилис, епилепсия, детски паралич, идиотство, кахевсия (силно изтощение) и всички заразителни, не са приемат.

Пределната възраст за приемането е от 4 до 15 год. завършени. Децата могат да се придружават в санаториума от родителите си. Приемането на децата става по ред на записването в санаториума. За постъпване на лечение в морски санаториум се подава заявление направо до управлението, придружено с медицинско свидетелство, с точни указания: възрастта и подробното указание на болестта и че действително детето има нужда от лечение в санаториума, както и че не страда от заразителна болест.

Децата, които се явят в санаториум без предварителна покана от управлението, ще се връщат. Бедните се приемат на безплатно лечение, като представят свидетелство за бедност; а тия, които не могат да представят такова, ще плащат по 40 лв. дневно в предплата за един месец.

Помещението на санаториума е ново и модерно, с всички съответстващи на назначението му приспособления, строено под попечителството на покойната първа българска Царица Мария Луиза и е единственото, може да се каже, лечебно заведение у нас за визираните по-горе болести. Управлението му е поверено на високо интелигентния, приветлив и специалист по визираните болести лекар г-н Даскалов“.

„ВАРНА новини“

Прочетете още:

Денят на Вяра, Надежда, Любов и майка им София! Черпят много красиви имена