Русенски рибари уловиха скариди във водите на Дунав (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Снимка tvn.bg

Неочаквано откритие с може би отрицателен знак са направили русенски рибари – уловили са скариди във водите на Дунав. Тези ракообразни не са характерни за реката и е възможно да се окажат проблем за местните видове. С появата си те предизвикаха научен интерес у биолозите от природонаучния музей в Пловдив, които пропътуваха над 300 км, за да ги видят.

За появата на скариди в река Дунав Теодор Тодоров научил от свои приятели рибари: „Отначало не можах да повярвам. След това отидох да установя това на место. И се оказа наистина, в река Дунав има скариди, които не са местен вид.“

В почти всички лимани край Русе рибари вече са се натъквали на тези скариди. Да ги изследват дойдоха и специалисти от природонаучния музей в Пловдив.

„Имаме инвазивен вид скарида, която най-вероятно е влезнала от делтата на Дунав. Това е източноазиатска скарида, сладководна. 80-те години са вкарани в Украйна за хранене, за размножаване, за продажба, изпускат се, като не се контролират условията и един малък период на нехайство и по този начин се разселват“, обясни Кристиян Владов – гл. уредник в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

Скаридите са месоядни, хранят се с малки риби и хайвер и могат до доведат до дисбаланс в речната екосистема.

„Всеки един неместен вид е притеснителен, тъй като може да потисне друг местен вид, да го накара неговата популация да намалее или да изчезне. Ефектът на доминото – едно нещо изчезне ли, то ще повлияе на друго, на друго и най-накрая повлиява на нас хората“, каза още Кристиян Владов.

Затова и специалистите, и рибарите смятат, че трябва да се намери вариант за контрол на популацията на народите.

Теодор Тодоров – рибар: „На въдица по случайност се хващат. Има вариант, но той е забранен от закона, да се хващат по-масови количества, и може би трябва да се измисли някаква вратичка.“

Даниела Василева, БНТ

Гледайте видео:

Прочетете още:

Лятото си отиде, рибата остана! Какво има на Рибната борса във Варна?