Без масови прояви в Унгария до 15 август

ВАРНА новини лого

Училищата в Унгария ще останат затворени до края на май, а прояви с участието на над 500 души не могат да бъдат организирани до 15 август. Това съобщи днес Гергей Гуяш, министър в кабинета на премиера Виктор Орбан, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Орбан обяви снощи, че някои от ограниченията за възпиране на заразата с коронавирус ще бъдат вдигнати от следващата седмица в провинцията, където магазини и градините на ресторанти ще могат да отворят врати. Но строгите мерки в столицата ще останат засега в сила, тъй като там има по-голям брой инфекции и смъртни случаи.

Постепенно отваряне е стратегията на правителството, за да не пострада трайно и тежко икономиката, която се очаква да се свие с около 4 на сто тази година.

Гуяш каза днес на пресконференция, че десетки хиляди гимназисти ще положат матури от понеделник нататък. „Изпитите могат да се състоят с максимум 10 ученици в стая, на безопасно разстояние, с възможно най-малък риск. . . Защото е в интерес на всички учениците да могат да продължат образованието си“, каза Гуяш.

Към днешна дата Унгария е регистрирала 312 смъртни случая от общо 2775 инфекции с Ковид-19, белодробната болест, причинена от новия коронавирус.

Гуяш каза, че около 70 процента от инфектираните са в Будапеща.