Съмнителни тестове за коронавирус зарибяват българи в Интернет

Тест за коронавирус.

За това нещо предстои да платите 95 лв.

В интернет срещу 95 лв. се продават тестове за коронавирус за 4-ма души. Сайтът, от който могат да бъдат закупени е www.coronatest.bg. Според листовката, на която не пише да е одобрена от която и да е ресорна институция в България, става ясно, че продуктът е произведен в Южна Корея, високоселективен, сигурен и удобен за всички.

Потърсихме мнение от Единния информационен портал в страната и в кратки срокове пристигна отговор на редакционната поща на „ВАРНА новини“, който подсилва съмненията, че купуването на такива тестове вероятно са пари, хвърлени на вятъра:

„Здравейте,

Благодарим Ви за съобщението.

Официалните лечебни и здравни заведения за провеждане на високоспециализирано медико-диагностично изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19” са посочени в Приложение № 3 към т. 7 от Заповед № РД-01-284 от 29.05.2020 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на COVID-19 на Министъра на здравеопазването. Пълните текстове можете да намерите на този адрес.

Не можем да Ви дадем информация за посочения от Вас сайт.

Ако желаете да получите допълнителна информация, моля да се обърнете към Министерството на здравеопазването.

С уважение, Екипът на Единния информационен портал

На „горещия телефон“ на Министерстовото на здравеопазването ни посъветваха, да не купуваме току-така „тестове“ за коронавирус от интернет. Според тях в страната единствените точни резултати ги осигуряват лицензираните лаборатории. И там не знаеха за посочения продукт.

От Здравната каса също не бяха чували за одобрен в страната фамилен тест.

Изводите ги оставяме за Вас!

ВН

 

Сподели: