Сачева разкри подробности за новия дизайн на мярката 60/40

Министър Деница Сачева

От 1 юли мярката 60/40 ще е с нов дизайн. Разширяваме я в сектор здравеопазване, сектор образование – частните детски ясли и градини. Това заяви в ефира на БНТ социалният министър Деница Сачева по повод мярката 60/40 и нейното удължаване.

„Ще направим анализ на изминалите три месеца, но мярката със сигурност работи и много хора запазиха работата си благодарение на нея. За щастие последните седмици намиращите нова работа са повече, отколкото безработните“, каза тя.

По нейни думи по мярката 60/40 са подадени около 289 000 заявления, но реално около 200 000 души подпомогнати по стария дизайна на мярката, защото някои заявления са за един и същ работник.

Новият дизайн  ще действа до 30 септември, а към този момент се очаква около 300 000 души да се възползват от мярката. Имаме готовност да я продължим до края на годината, но искаме да действаме стъпка по стъпка.

„За най-пострадалите сектори – пътнически превози и туризъм мярката 60/40 вече ще стане 80/20, като там работодателите ще могат да се възползват от 290 лева, колкото е максимално допустимата държавна помощ“, каза още Сачева.

По нейни думи разчетите по мярката 80/20 са направени за около 22 000 служители.

„По мярката 60/40 говорим за национални средства. Другите мерки са свързани с европейски средства. Нашите приоритети са намаляване на безработицата, намаляване на младите безработни, повече социални услуги, повишаване квалификацията на работещите“, обобщи социалният министър.

Сподели: