Турски катер е открил огън по плавателен съд на кипърската брегова охрана

катер

Снимка: Ройтерс

Турски катер е открил тази нощ огън по плавателен съд на кипърската брегова охрана в морето край Северозападен Кипър, съобщава кипърската телевизия Сигма, цитирана от БТА.

Според говорителя на полицията на Република Кипър Христос Андреу плавателният съд на бреговата охрана, базиран в рибарското пристанище на селището Като Пиргос и с тричленен екипаж, се e намирал около 3,30 ч. сутринта на патрулна мисия срещу нелегалната миграция на около 11 морски мили от полуостров Тирилия.

В района обаче се появил турски катер с агресивни намерения и започнал да преследва малкия кипърски съд, като дори произвел изстрели за сплашване. Според кипърската информационна агенция турският катер е произвел четири предупредителни изстрела.

Кипърската радиотелевизионна корпорация РИК съобщава, че турската провокация не е свършила дотук, а катерът е продължил да преследва кипърския съд почти до входа на рибарското пристанище.

Според говорителя на кипърското министерство на отбраната Христос Пиерис инцидентът не е обичаен. Пред телевизия Сигма той е заявил, че случаят се разследва и оперативният център на Националната гвардия събира информация, която ще изпрати на компетентното министерство за по-нататъшни действия.

Novini.bg