Зеленски обяви „затишие пред буря“

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обяви „затишие пред буря“ и е категоричен, че битката за връщане на украински територии не е прекъснала. А американският президент Джо Байдън обеща помощ за Украйна толкова дълго, „колкото е нужно“.

Украйна обвини руската армия в обстрел на Южноукраинската АЕЦ в Николаевска област, но нейните реактори не са повредени и работят нормално. Украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“ съобщи, че при експлозия са нанесени щети върху сгради на територията на електроцентралата, както и на близката водноелектрическа централа и на далекопроводи. По-рано президентът Володимир Зеленски предупреди, че усещането за затишие в бойните действия след украинските успехи в момента е лъжливо:

„Възможно е сега на някой от вас да се струва, че след редица победи имаме някакво затишие, но това не е така, защото Украйна трябва да бъде свободна, цялата.  Мариупол, Мелитопол и Херсон ще се чуват по-често и силно, когато ги освободим“, заяви Зеленски.

А американският президент Джо Байдън увери Украйна в подкрепата на Вашингтон.

„Цената, която плащат украинците, е ужасно висока. Ние ще ги подкрепяме толкова дълго, колкото е нужно“.

Победа на Украйна означава пълното изтласкване на руските войски от територията ѝ, поясни Байдън в рядко дълго интервю за предаването „60 минути“ на CBS. В него той отправи призив към руския президент Владмир Путин да не използва химическо или ядрено оръжие в бойните действия.

И каза какъв отговор да очаква Москва:

„Последователен. Русия ще стане повече парий, отколкото някога е била. В зависимост от това, което направи, ще определим нашия отговор“.

Байдън отправи послание и към най-големия икономически и геополитически съперник на Съединените щати – Китай, и каза, че е предупредил президента Си Цзинпин да не подкрепя военно Русия в инвазията в Украйна.

БНР

 

Прочетете още: 

Украйна обвини руската армия в обстрел на Южноукраинската АЕЦ