Най-вкусният тиквеник по тайната рецепта на баба

ВАРНА новини лого

Тиквеникът е неизменна част от трапезата на Бъдни вечер, но моята баба го правеше по една рецепта, която ползвам и до днес, и която гарантира неповторим вкус. Сега ще ви разкрия тайната на баба – слагаше в плънката и сладко-кисели ябълки, но всичко си има и технология. Да видим как го правеше тя:

Необходими продукти за тава с размери 30-32 см. в диаметър:

400 гр. тънки кори за баница (баба си ги разточваше, но сега готовите доста улесняват, без да се губи вкуса)

500 гр. настъргана бяла тиква (може и с друг сорт, но бялата има специфичен вкус и е по-плътна)

3 големи сладко-кисели ябълки или 4 по-малки

1/3 ч.ч. натрошени орехови ядки

125 гр. краве масло

3 с.л. олио

1 с.л. канела

1 ампула ванилия на Йоткер

2 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

сока на 1 лимон и малко настъргана лимонова кора.

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако държите да е напълно постен, заменете маслото с олио, но с масло си става по-вкусно.

Начин на приготвяне:

Задушаваме настърганата тиква в дълбок тиган с олиото и 25 гр. масло. Когато омекне, сваляме от котлона и прибавяме натрошените орехи, обелените, почистени от сърцевината и нарязани на много ситно ябълки, канелата и 1/2 от ванилията. В плънката не се слага захар.

Разбъркваме добре, разтопяваме маслото и мажем всяка кора с масло, поръсваме обилно половината от кората с плънка, навиваме на руло, като започваме от този край, в който е плънката и подреждаме в кръг тези фитили в предварително намаслената с масло тава. Докато запълним тавичката, както е показано на снимката.

тиквеник

Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато придобие приятен светло кафяв цвят.

Докато тиквената баница с ябълки се пече, си приготвяме сиропа. Сипваме в тенджера водата и захарта, бъркаме докато се разтопи захарта. Оставяме го да поври около 5-6 минути и когато го дръпнем от котлона, добавяме лимоновата кора, сока на лимона и останалата ванилия.

Горещият тиквеник заливаме с горещият сироп. Оставяме го да изстине, за да си „дръпне сиропа“ и нападаме! Още по добре е ако го оставим да престои 24 часа, но кой ще чака толкова при ароматите, които са изпълнили цялата къща?!

Да ви е сладко и Весела Коледа на всички!

За ВН текст и снимки: Маня Петрова

Вижте още:

Божествено вкусна турска баклава! Лесна рецепта (СНИМКИ)

Тайната на пухкавата содена питка за Бъдни вечер

Печен боб в гювеч

Трапезата на Бъдни вечер – 20 избрани рецепти за постни ястия

Гевреци за коледари