Най-вкусният тиквеник по тайната рецепта на баба

Тиквеникът е неизменна част от трапезата на Бъдни вечер, но моята баба го правеше по една рецепта, която ползвам и до днес, и която гарантира неповторим вкус. Сега ще ви разкрия тайната на баба – слагаше в плънката и сладко-кисели ябълки, но всичко си има и технология. Да видим как го правеше тя:
Необходими продукти за тава с размери 30-32 см. в диаметър:
400 гр. тънки кори за баница (баба си ги разточваше, но сега готовите доста улесняват, без да се губи вкуса)
500 гр. настъргана бяла тиква (може и с друг сорт, но бялата има специфичен вкус и е по-плътна)
3 големи сладко-кисели ябълки или 4 по-малки
1/3 ч.ч. натрошени орехови ядки
125 гр. краве масло
3 с.л. олио
1 с.л. канела
1 ампула ванилия на Йоткер
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
сока на 1 лимон и малко настъргана лимонова кора.
ЗАБЕЛЕЖКА: Ако държите да е напълно постен, заменете маслото с олио, но с масло си става по-вкусно.
Начин на приготвяне:
Задушаваме настърганата тиква в дълбок тиган с олиото и 25 гр. масло. Когато омекне, сваляме от котлона и прибавяме натрошените орехи, обелените, почистени от сърцевината и нарязани на много ситно ябълки, канелата и 1/2 от ванилията. В плънката не се слага захар.
Разбъркваме добре, разтопяваме маслото и мажем всяка кора с масло, поръсваме обилно половината от кората с плънка, навиваме на руло, като започваме от този край, в който е плънката и подреждаме в кръг тези фитили в предварително намаслената с масло тава. Докато запълним тавичката, както е показано на снимката.
Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато придобие приятен светло кафяв цвят.
Докато тиквената баница с ябълки се пече, си приготвяме сиропа. Сипваме в тенджера водата и захарта, бъркаме докато се разтопи захарта. Оставяме го да поври около 5-6 минути и когато го дръпнем от котлона, добавяме лимоновата кора, сока на лимона и останалата ванилия.
Горещият тиквеник заливаме с горещият сироп. Оставяме го да изстине, за да си „дръпне сиропа“ и нападаме! Още по добре е ако го оставим да престои 24 часа, но кой ще чака толкова при ароматите, които са изпълнили цялата къща?!
Да ви е сладко и Весела Коледа на всички!
За ВН текст и снимки: Маня Петрова
Вижте още:
Трапезата на Бъдни вечер – 20 избрани рецепти за постни ястия