Забрана за риболов в язовир „Огоста“ край Монтана от 15 април

ВАРНА новини лого

Снимка bta.bg

Със заповед на министъра на земеделието се налага забрана за риболов в язовир „Огоста“ от 15 април до 31 май, съобщи за БТА началникът на сектор „Рибарски контрол“ – Монтана към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) – Ростислав Василев.

Такава забрана се налага за пръв път, в предишните години е имало частична забрана за повечето риболовни видове, като от нея са изключвани, тези които се размножават през есенно-зимния период.

За любителите – риболовци, които държат да практикуват хобито си през това време, е оставена малка зона от язовир „Огоста“, в която може да хвърлят въдици. Тя се намира на 200 метра от водовземната кула до началото на полуостров „Расника“. В същия период на това място ще бъде разрешен и нощния любителски риболов с въдици, уточни Василев.

Риболовът в останалите водоеми в област Монтана също е забранен в периода 15 април – 31 май, като изключение е направено само за парка край река Дунав в Лом и за язовир „Долна вода“ край село Студено Буче в Община Монтана.

От клона на ИАРА в Монтана призовават любителите риболовци да се информират за кои водоеми важи забраната и къде могат да практикуват хобито си по време на размножителния период на рибата.

bta.bg

Прочетете още:

Болни от рак доплащат, за да бъдат лекувани