Горещ слух! Настимир Ананиев държал черната каса на ПП?

Колаж.

Колаж ПИК

Настимир Ананиев няма да бъде издигнат за евродепутат, а повод за подливането на вода, е изненадващата акция в офисите му в центъра на София в сряда сутринта. Депутатът от ППДБ се оказа обект на международно разследване във връзка със свой клиент, което е забавено с цели 8 месеца.

Точно тези дни от ППДБ решават кои да бъдат техните кандидати за депутати в Европарламента. Смяташе се, че Ананиев ще заеме избираемото четвърто или пето място в листата, но след скандала той по всяка вероятност няма да бъде номиниран, настоявали от коалиционния партньор на “Демократична България“.

Източници от ПП издават, че се е очаквало в офиса на Настимир да бъде намерена солидна сума в брой. Публична тайна в политическите среди е, че той е сред касиерите на ПП и голяма част от парите в брой на партията минавали през него. Смятало се, че в голям сейф се съхраняват около 2 милиона лева на партията, твърди „Уикенд“. Такава сума обаче не е била намерена, което според прокурори, участвали в акцията, водело до извода, че той е бил предварително предупреден и парите са били изнесени.

Спешната акция в офисите на депутата от ППДБ Настимир Ананиев на столичния булеврад “Александър Стамболийски“ и улица “Парчевич“, извършвана от Софийска градска прокуратура в изпълнение на европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в Антверпен, Кралство Белгия, е трябвало да бъде възложена на българския офис на Европейската прокуратура.

Намерението на партньорските служби обаче е било отклонено лично от европейския прокурор Лаура Кьовеши заради недоверието й към нейните наместници в Люксембург и у нас. Причината за това е сигналът на изчезналия бивш следовател Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото, от края на 2023 г. срещу българския европрокурор Теодора Георгиева за това, че тя е една от посетителките му в прочутото и вече несъществуващо заведение “Осемте джуджета“, където според твърденията му всеки месец е получавала по 10 000 лв. на ръка.

Тази е и причината Кьовеши да помоли разследването срещу Настимир Ананиев и дейностите на белгийската фирма за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица, да не минава през офиса на европрокуратурата у нас.

ПИК

Прочетете още:

Бивше топ ченге срина Живко Коцев: По-глупав главен секретар на МВР не съм срещал