Скок на случаите на коклюш и във Варна

дете с кашлица

Снимка puls.bg

Инфекциозното заболяване коклюш набира сила у нас и всеки ден се увеличава броят на заболелите. Данните показват, че във Варна от началото на март са регистрирани 20 случая на заразени с коклюш – 17 са на деца от различни детски градини и училища, а останалите три на възрастни. Случаите нямат връзка помежду си и към момента не се наблюдават епидемични взривове в морския град.

„Най-засегнати са децата, по-лесно се разболяват, а някои и нямат имунизации. По-възрастните имат натрупани имунизации и са по-устойчиви“, каза в „Денят започва“ д-р Анка Баева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ-Варна.

За коклюш се правят общо 6 имунизации – основната имунизация е на втори, трети и четвърти месец, следващата е на 16 месеца, след това се прави на 6 и 12 години, обясни тя.

„В момента във Варна заболяването преминава сравнително леко. Много често се хваща в по-напреднал етап, защото в началото общопрактикуващите лекари започват терапия с антибиотици и когато кашлицата не преминава и става пристъпна – тогава започва да се мисли за коклюш и да се изследват“, допълни д-р Баева.

bntnews.bg

Прочетете още:

Изложба “Пейзажът и градът” в Градската художествена галерия – Варна