Необичайно високи температури в Турция

термометър

снимка: Pixabay

Турция продължава да е в плен на горещините. През цялата седмица страната е обхваната от необичайно високи за сезона температури. На много места в различни части на страната температурите надхвърлят 40 градуса по Целзий, информира телевизия НТВ.

В популярния егейски град Измир днес живачният стълб отчете 42 градуса, в западния град Балъкесир – 40 градуса, в Шанлъурфа – също 40 градуса. Още по-високи са температурите в туристическите райони Маниса и Денизли – 43 градуса по Целзий, Айдън – 44 градуса, допълва БТА.

Много горещо е и в столицата Анкара, където живачният стълб отчита 35 градуса, но усещането е за по-високи температури заради многото високи сгради и горещия вятър.

Специалистите отправят призиви към хората да бъдат изключително внимателни по време на горещините, включително по възможност да не излизат в обедните часове навън и да пият много вода.

Метеоролозите обявиха, че температурите в Турция тези дни са с няколко градуса по-високи от нормалните за сезона.

Утре в Северозападна Турция – в Тракийския регион и в Истанбул се очакват силни дъждове, като температурите се очаква да спаднат изведнъж с осем градуса.

novini.bg

Прочетете още:

https://varnanovini.bg/2024/06/14/voden-apokalipsis-v-rumuniq-prenasoch/