Д-р Янко Станев: Отпускането на кредити с ниска лихва от местната хазна ще помогне на болници и ДКЦ-та

ВАРНА новини лого

Постоянната комисия по „Здравеопазване“ към ОбС – Варна, даде зелена светлина за „финансова инжекция“ на общинските болници и ДКЦ в условията на пандемията от коранавирус.

Вносител на предложението е д-р Янко Станев – зам.-председател на местния парламент и лидер на СДС – Варна. Като експерт и дългогодишен член на Общинския съвет той е наясно с проблемите, които имат здравните заведения в последните 6 – 7 седмици.
Единият от вариантите е общинската хазна да гласува на лечебните заведения целеви заеми с годишна лихва от 1 на сто и 2-годишен срок за погасяване при 1-годишен гратисен период. В този случай решението е бързо с оглед спешността на ситуацията, без необходимост за актуализация на бюджета.

„Напълно естествено за мен е да предложа подобен изход предвид сложната обстановка в здравеопазването – коментира за „ВАРНА новини“ д-р Станев. – Заемът при тези условия е бърз инструмент, но ще става след аргументация. Така можем да решим проблемите за март, а после и през април без да е необходимо да се търси актуализация на бюджета на община Варна. Кризата във Варна е доста „мека“, виждате колко са заразените и болните от COVID-19, което ни позволява да се надяваме на положителна развръзка в кратък срок.“

Д-р Станев допълни, че помощ ще се отпуска след анализ за всяка общинска болница или ДКЦ. Защото при 85% от субсидия от касата пак остават сериозни „дупки“ в бюджетите им. Потокът от пациенти е намалял драстично през втората половина на март, в резултат на което и приходите са спаднали. Повечето лечебници отчитат между 38 и 42 на сто по-малко постъпления. Същевременно има значителен ръст на разходите за дезинфектанти и предпазни средства.

„Бюджетът на лечебните заведения се формира от приходите от НЗОК, от общинските постъпления, от плащания на застрахователи, както и на юридически и физически лица. Като имаме разчети, ще знаем с колко и как да помогнем“, обобщи д-р Станев.

Управителите на общинските здравни заведения споделиха, че след обявяването на извънредното положение и противоепидемичния режим се наблюдава голям спад в лечебната дейност. За април въпреки рестартирането на плановите операции пациентите продължават да избягват посещението при лекар, което прави оцеляването на болниците и ДКЦ-ата изключително трудно.
„Компромис със здравето на варненци не може да се прави. Трябва да действаме бързо, преди да е станало късно“, обобщи д-р Станев.
Затова членовете на ПК „Здравеопазване“ поискаха до (днес) 30 април т.г. включително всеки от ръководителите на лечебните заведения да представи детайлна финансова справка и да посочи какъв е недостигът на средства за март и април. На тази база и с оглед възможностите на бюджета ресорните комисии, а след това и Общински съвет – Варна, ще решат как да бъдат подпомогнати деветте лечебни заведения, изцяло собственост на община Варна, както и МБАЛ „Св. Анна“, която има общинско участие в капитала.
Друга възможност е безвъзмездна финансова помощ, която обаче изисква преразглеждане на параметрите на общинския бюджет за 2020 г.

„Да, това е възможна мярка, но тя ще стане факт твърде късно. С отпускането на кредити можем впоследствие да опростим част от дълга, като увеличим капитала на лечебното заведение. Всички страдаме в условията на пандемията, бизнесът също, но варненци са отговорни хора и заедно с помощта на общината ще се справим, а дано всичко приключи и още по-бързо“, категоричен е д-р Станев.